Tartalomjegyzék
Zöldbabsaláta többféleképpen is készíthető, ízesíthető. Egyik legismertebb az ecetes zöldbabsaláta, de számos módon variálható. Ha már unjuk a szokásos jégsalátás, káposztás salátákat érdemes a zöldbabossal is próbálkozni. Bár a zöldbab meglehetősen megosztó étel, fűszerezésével igazán különleges ízhatást érhetünk el. Ráadásul nagyon egészséges és kalória szegény étel, így a fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet. Sőt létezik zöldbab diéta is.
Egyszerű fetás zöldbabsaláta recept
Hozzávalók:
- 60 dkg zöldbab
- 20 dkg dió
- fél közepes lilahagyma
- 25 dkg feta sajt
- 4 ek olívaolaj
- 1 egész citrom
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 ek friss kapor
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A fetás zöldbabsaláta elkészítése lépésről – lépésre:
- A zöldbabot alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
- Egyenletes 3-4 cm-es darabokra kell vágni őket.
- Majd blansírozzuk őket.
- Ezután alaposan lecsepegtetjük egy szűrőn és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben a fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük.
- A kaprot megmossuk és összevagdaljuk.
- A diót apróbb darabokra vágjuk és egy serpenyőben közepes hőfokon zsíradék hozzáadása nélkül kicsit megpirítjuk. Adhatunk hozzá fenyőmagot, de készíthetjük csak fenyőmaggal is.
- Amíg a dió hűl a fetát felkockázzuk, apróbb darabokra morzsoljuk a lilahagymát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk.
- Aztán az olajhoz keverjük a reszelt fokhagymát, a kaprot és a citrom reszelt héjából, valamint levéből is keveset és az egészet alaposan kikeverjük.
- Majd a zöldbabot egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a hagymát, a diót – vagy fenyőmagot – sózzuk, borsozzuk, esetleg kakukkfűvel, bazsalikommal tovább ízesítjük.
- Majd óvatosan összekeverjük az öntettel és már tálaljuk is.
Ecetes zöldbabsaláta
Ha ecetesen készítjük a zöldbabsalátát, akkor az alábbiakból készítünk hozzá öntetet:
- 3 ek almaecet
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek víz
- 1 tk porcukor
Ebben az esetben először az ecetet, olajat, vizet és a porcukrot kell alaposan kikeverni. Majd fűszerezni sóval, borssal ízlés szerint összeaprított petrezselyemzölddel. Ezt a keveréket kell a blansírozott zöldbabbal összekeverni, melyhez szintén adunk lilahagymát, esetleg fokhagymát is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez