Zöldbabsaláta

Zöldbabsaláta többféleképpen is készíthető, ízesíthető. Egyik legismertebb az ecetes zöldbabsaláta, de számos módon variálható. Ha már unjuk a szokásos jégsalátás, káposztás salátákat érdemes a zöldbabossal is próbálkozni. Bár a zöldbab meglehetősen megosztó étel, fűszerezésével igazán különleges ízhatást érhetünk el. Ráadásul nagyon egészséges és kalória szegény étel, így a fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet. Sőt létezik zöldbab diéta is.

Egyszerű fetás zöldbabsaláta recept

Hozzávalók:

A fetás zöldbabsaláta elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A zöldbabot alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
  2. Egyenletes 3-4 cm-es darabokra kell vágni őket.
  3. Majd blansírozzuk őket.
  4. Ezután alaposan lecsepegtetjük egy szűrőn és hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Közben a fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük.
  6. A kaprot megmossuk és összevagdaljuk.
  7. A diót apróbb darabokra vágjuk és egy serpenyőben közepes hőfokon zsíradék hozzáadása nélkül kicsit megpirítjuk. Adhatunk hozzá fenyőmagot, de készíthetjük csak fenyőmaggal is.
  8. Amíg a dió hűl a fetát felkockázzuk, apróbb darabokra morzsoljuk a lilahagymát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk.
  9. Aztán az olajhoz keverjük a reszelt fokhagymát, a kaprot és a citrom reszelt héjából, valamint levéből is keveset és az egészet alaposan kikeverjük.
  10. Majd a zöldbabot egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a hagymát, a diót – vagy fenyőmagot – sózzuk, borsozzuk, esetleg kakukkfűvel, bazsalikommal tovább ízesítjük.
  11. Majd óvatosan összekeverjük az öntettel és már tálaljuk is.

Ecetes zöldbabsaláta

Ha ecetesen készítjük a zöldbabsalátát, akkor az alábbiakból készítünk hozzá öntetet:

  • 3 ek almaecet
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek víz
  • 1 tk porcukor

Ebben az esetben először az ecetet, olajat, vizet és a porcukrot kell alaposan kikeverni. Majd fűszerezni sóval, borssal ízlés szerint összeaprított petrezselyemzölddel. Ezt a keveréket kell a blansírozott zöldbabbal összekeverni, melyhez szintén adunk lilahagymát, esetleg fokhagymát is. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez