Tartalomjegyzék
A zöldbabos tokány jellemzően sertésből készült ízletes, kiadós étel. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Körete lehet rizs, főtt burgonya, tészta vagy nokedli is kinek-kinek egyéni ízlése vagy aktuális hangulata alapján. Mivel nem időigényes a hétköznapi gyors vacsorák sorába is felvehető recept. A zöldbab ráadásul magas vitamin – és ásványianyag tartalommal bír, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, a zöldbab fűszerezése által igazán izgalmas ízhatások érhetők el, érdemes próbálkozni. Ráadásul a zöldbab számos étel kiváló alapanyaga, mely a fagyasztásnak és a befőzésének köszönhetően egész évben elérhető.
Egyszerű zöldbabos tokány rizzsel – recept
Hozzávalók:
- 20 dkg zöldbab friss, fagyasztott vagy befőtt
- 30 dkg rizs
- 50 dkg sertéshús
- 10 dkg húsos szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- olaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- őrölt kömény – ízlés szerint
- 1 tk fűszerpaprika
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
A zöldbabos tokány elkészítése lépésről – lépésre:
- A rizst enyhén sós vízben a leírásnak megfelelően megfőzzük.
- A húst megmossuk, felkockázzuk vagy csíkokra vágjuk.
- Majd a zöldbabot alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
- A hagymát, fokhagymát meg kell pucolni és össze kell vagdosni apró darabokra vagy az utóbbit fokhagyma nyomón összezúzni.
- A paradicsomot és paprikát meg kell mosni és összekockázni.
- A szalonnát fel kell csíkozni és kevés olajon vagy zsíron meg kell pirítani a hagymával együtt.
- Majd hozzá kell adni a felkockázott paradicsomot, a paprikát és a fokhagymát és a felkockázott sertéshúst is.
- Sózzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával is és az egészet alaposan összepirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük. Fedő alatt főzzük kis lángon.
- Ha a hús már félig megpuhult, hozzá kell adni a zöldbabot is és ízlés szerint fűszerezni.
- Fedővel lefedve puhára főzzük az egészet.
- Amíg fő, addig a tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük és a kész ragut ezzel habarjuk be.
- A főtt rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez