Tartalomjegyzék
A zöldbabos tészta egy rendkívül gyorsan elkészíthető, laktató étel. Bár a zöldbab nem tartozik a kedvenc ételeink körébe – főleg a gyerekeknél nem népszerű – rendkívül egészséges és jótékonyan hat a szervezetünkre. Magas vitamin- ásványianyag és rost tartalma miatt rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezértis érdemes minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, hiszen– fagyasztva és befőzve – egész évben elérhető.
Egyszerű zöldbabos tészta tejszínnel – recept
Hozzávalók:
- fél kg bármilyen tészta
- 50 dkg zöldbab friss, fagyasztott vagy befőtt
- 40 dkg füstölt sonka vagy bacon szalonna vagy ami van otthon
- 5 dl főzőtejszín
- 20 dkg kocka sajt
- 10 dkg tömlős krémsajt
- 1 evőkanál olaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- kakukkfű – ízlés szerint
- rozmaring – ízlés szerint
A tejszínes zöldbabos tészta elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a tésztát a leírása szerint meg kell főzni, majd leszűrni és hideg vízzel átöblíteni.
- Amíg a tészta fő a zöldbabot alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
- Ha friss vagy fagyasztott a zöldbab akkor azt forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 6-8 percig főzni.
- Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet és hagyni szűrőn lecsepegni róla a vizet.
- A füstölt sonkát vagy bacont össze kell kockázni.
- Az olajat egy nagyobb edényben fel kell hevíteni majd a kockasajtot fel kell olvasztani rajta.
- Ezután hozzáadjuk a tejszínt, belekeverjük a kockára vágott sonkát, a tömlős sajtot és a zöldbabot is.
- Összekeverjük és ízlés szerint fűszerezzük.
- Az egészet összeforraljuk.
- Ha felforrt hozzáadjuk a leszűrt tésztát, összekeverjük majd további 2-3 percig összefőzzük az egészet.
- Ha szükséges utána fűszerezzük.
- Még melegen akár füstölt reszelt sajttal megszórva a tetején tálaljuk.
Készíthető zöld – és sárgahüvelyű babból egyaránt. De spárgával, spenóttal is helyettesíthetjük a zöldbabot. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez