Zöldbabos rizs

A zöldbabos rizs egy ízletes, gyorsan, egyszerűen elkészíthető egytálétel. Mivel igazán laktató, önmagában is megállja a helyét nem szükséges mellé már leves. A zöldbab nem tartozik a legnépszerűbb zöldségeink közé, ezért érdemes feldobni fűszerekkel és más alapanyagokkal, melyek remek ízhatást kölcsönöznek neki. Mivel a zöldbab szezonja nem tart túl hosszan érdemes a friss zsenge zöldségből minél többet fogyasztani vagy eltenni télire.  

Egyszerű zöldbabos rizs darált hússal – recept

Hozzávalók:

A zöldbabos rizs elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A rizst enyhén sós vízben a leírásnak megfelelően megfőzzük.
  2. Majd a zöldbabot alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
  3. Ha friss vagy fagyasztott a zöldbab akkor azt forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 10-12 perc alatt puhára főzni. Ha teszünk bele késhegynyi szódabikarbónát megtartja a színét.
  4. Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet és hagyni szűrőn lecsepegni róla a vizet.
  5. Közben a hagymát és a fokhagymát meg kell pucolni és össze kell vagdosni apró darabokra vagy az utóbbit fokhagyma nyomón összezúzni.
  6. Majd egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a hagymát.
  7. Húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá az őrölt piros paprikát.
  8. Majd tegyük rá a darált húst és az egészet pirítsuk, pároljuk együtt tovább.
  9. Ezután fűszerezzük a sóval, borssal, fokhagymával és a szerecsendióval ízlés szerint.
  10. Adjunk hozzá a zöldbab levéből néhány evőkanálnyit és ezzel együtt főzzük puhára.
  11. A leszűrt zöldbabot keverjük a kész húshoz.
  12. A főtt rizsre halmozva tálaljuk.  

Készíthető zöld – és sárgahüvelyű babból egyaránt. Párolhatjuk a zöldbabot is kevés fokhagymával, akkor kevesebbet tegyünk a húshoz. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom