Tartalomjegyzék
A zöldbabos rizs egy ízletes, gyorsan, egyszerűen elkészíthető egytálétel. Mivel igazán laktató, önmagában is megállja a helyét nem szükséges mellé már leves. A zöldbab nem tartozik a legnépszerűbb zöldségeink közé, ezért érdemes feldobni fűszerekkel és más alapanyagokkal, melyek remek ízhatást kölcsönöznek neki. Mivel a zöldbab szezonja nem tart túl hosszan érdemes a friss zsenge zöldségből minél többet fogyasztani vagy eltenni télire.
Egyszerű zöldbabos rizs darált hússal – recept
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldbab friss, fagyasztott vagy befőtt
- 30 dkg rizs
- 50 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- olaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- 1 kk fűszerpaprika
- rozmaring – ízlés szerint (elhagyható)
- szerecsendió – ízlés szerint
A zöldbabos rizs elkészítése lépésről – lépésre:
- A rizst enyhén sós vízben a leírásnak megfelelően megfőzzük.
- Majd a zöldbabot alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
- Ha friss vagy fagyasztott a zöldbab akkor azt forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 10-12 perc alatt puhára főzni. Ha teszünk bele késhegynyi szódabikarbónát megtartja a színét.
- Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet és hagyni szűrőn lecsepegni róla a vizet.
- Közben a hagymát és a fokhagymát meg kell pucolni és össze kell vagdosni apró darabokra vagy az utóbbit fokhagyma nyomón összezúzni.
- Majd egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a hagymát.
- Húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá az őrölt piros paprikát.
- Majd tegyük rá a darált húst és az egészet pirítsuk, pároljuk együtt tovább.
- Ezután fűszerezzük a sóval, borssal, fokhagymával és a szerecsendióval ízlés szerint.
- Adjunk hozzá a zöldbab levéből néhány evőkanálnyit és ezzel együtt főzzük puhára.
- A leszűrt zöldbabot keverjük a kész húshoz.
- A főtt rizsre halmozva tálaljuk.
Készíthető zöld – és sárgahüvelyű babból egyaránt. Párolhatjuk a zöldbabot is kevés fokhagymával, akkor kevesebbet tegyünk a húshoz. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez