Tartalomjegyzék
A zöldbabos ragu egy nagyon ízletes, zamatos, zöldségekkel teli leves, mely szinte megunhatatlan. A zöldbab adja az alapját, de bármilyen zöldséggel készíthetjük, amit találunk otthon. Emiatt tud rendkívül változatos is lenni. Készülhet sertéshúsból, de jellemzőbb csirkéből és pulykából. Érdemes a zöldbab szezonban friss zöldségekből készíteni, mert teljesen más ízhatást lehet elérni a friss, zsenge zöldségek által.
Zöldbabos csirkeragu leves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 30 dkg zöldbab
- 2 db sárgarépa
- 3 db közepes burgonya
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 csokor friss petrezselyem
- babérlevél – ízlés szerint, de legalább 2-3 db
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- kevés frissen facsart citrom leve – elhagyható
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
Egyszerű zöldbabos ragu elkészítése lépésről – lépésre
- A zöldbabot alaposan meg kell mosni a végeit lecsipkedni és egyenletes 2-3 cm nagyságú darabokra felvagdosni.
- A vöröshagymát is meg kell pucolni a fokhagymával együtt és apró darabokra vágni.
- A húst meg kell mosni, szárazra törölni és kockára összevágni.
- A zöldségeket is meg kell mosni, a répát, petrezselymet karikára, a petrezselyemzöldet apróra kell vagdosni.
- Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Hozzáadjuk a kockára vágott húst és összekavarva együtt pirítjuk, pároljuk néhány percig, amíg a hús ki nem fehéredik.
- Majd megszórjuk az őrölt pirospaprikával és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
- Ezután fűszerezzük sóval, borssal és a köménnyel, beletesszük a babérlevelet is és felengedjük 1,5-2 liter hideg vízzel és fedő alatt felforraljuk.
- Közben a burgonyát is megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk.
- Majd a leveshez adjuk a zöldbabot, petrezselymet és a sárgarépát.
- Kis lángon addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek félpuhára főnek, ekkor hozzá adjuk a kockára vágott burgonyát is.
- Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk vele a levest.
- Beleszórjuk az összeaprított petrezselymet és összeforraljuk.
- Tálalás előtt még tovább ízesíthető frissen facsart citrom levével, de ezt akár külön is kínálhatjuk mellé.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez