Zöldbabos ragu

A zöldbabos ragu egy nagyon ízletes, zamatos, zöldségekkel teli leves, mely szinte megunhatatlan. A zöldbab adja az alapját, de bármilyen zöldséggel készíthetjük, amit találunk otthon. Emiatt tud rendkívül változatos is lenni. Készülhet sertéshúsból, de jellemzőbb csirkéből és pulykából.  Érdemes a zöldbab szezonban friss zöldségekből készíteni, mert teljesen más ízhatást lehet elérni a friss, zsenge zöldségek által.

Zöldbabos csirkeragu leves recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 30 dkg zöldbab
  • 2 db sárgarépa
  • 3 db közepes burgonya
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • babérlevél – ízlés szerint, de legalább 2-3 db
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • kevés frissen facsart citrom leve – elhagyható
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint

Egyszerű zöldbabos ragu elkészítése lépésről – lépésre

  1. A zöldbabot alaposan meg kell mosni a végeit lecsipkedni és egyenletes 2-3 cm nagyságú darabokra felvagdosni.
  2. A vöröshagymát is meg kell pucolni a fokhagymával együtt és apró darabokra vágni.
  3. A húst meg kell mosni, szárazra törölni és kockára összevágni.
  4. A zöldségeket is meg kell mosni, a répát, petrezselymet karikára, a petrezselyemzöldet apróra kell vagdosni.
  5. Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  6. Hozzáadjuk a kockára vágott húst és összekavarva együtt pirítjuk, pároljuk néhány percig, amíg a hús ki nem fehéredik.
  7. Majd megszórjuk az őrölt pirospaprikával és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
  8. Ezután fűszerezzük sóval, borssal és a köménnyel, beletesszük a babérlevelet is és felengedjük 1,5-2 liter hideg vízzel és fedő alatt felforraljuk.
  9. Közben a burgonyát is megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk.
  10. Majd a leveshez adjuk a zöldbabot, petrezselymet és a sárgarépát.
  11. Kis lángon addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek félpuhára főnek, ekkor hozzá adjuk a kockára vágott burgonyát is.
  12. Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk vele a levest.
  13. Beleszórjuk az összeaprított petrezselymet és összeforraljuk.
  14. Tálalás előtt még tovább ízesíthető frissen facsart citrom levével, de ezt akár külön is kínálhatjuk mellé. 

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez