Zöldbabos lecsó

A zöldbabos lecsó egy kevésbé ismert, de annál ízletesebb zöldséges étel, mely további zöldségekkel együtt is készíthető. A lecsó egy rendkívül népszerű étel hazánkban, mely már-már hungarikumnak is számítható. Ez a zöldséges ragu annyira népszerű hazánkban, hogy lecsót télire is főzünk be, hogy ezeket az ízeket télen se kelljen nélkülöznünk. Bár a lecsó a friss zöldségekből készítve a leggazdagabb ízvilágú. Hazánkban a paradicsom és a paprika is a fő konyhai alap élelmiszerek közé tartozik. Bár nem egész évben, mint például a burgonya vagy a hagyma, inkább szezonban. A zöldbabos lecsó rendkívül gazdag étel, mely akár önálló fogásként is megállja a helyét. Készíthetjük tojásosan, rizzsel vagy anélkül is.

Zöldbabos lecsó recept

Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 70 dkg paprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 20 dkg zöldbab (cukkini, tök stb.)
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • só – ízlés szerint
  • pirospaprika – ízlés szerint (elhagyható)

A zöldbabos lecsó elkészítése lépésről – lépésre

  1. A zöldbabot alaposan meg kell mosni a végeit lecsipkedni és egyenletes 1-2 cm nagyságú darabokra felvagdosni.
  2. Majd annyi vízben, amennyi ellepi kevés sóval fel kell tenni főzni.
  3. Amíg fő megpucoljuk a vöröshagymát a fokhagymával együtt és az előbbit apró darabokra vágjuk, az utóbbit fokhagymanyomón összenyomjuk.  
  4. Ezután a szalonnát fel kell kockázni.
  5. A paradicsomot és paprikát is megmossuk összekockázzuk. (Ha nem szeretjük a paradicsom héját a lecsóban, akkor érdemes forró vízbe tenni és lehúzni, majd így összekockázni.)
  6. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és a szalonnát megsütjük benne.
  7. Ezután kiszedjük a szalonna kockákat és a zsíron üvegesre pároljuk a vöröshagymát.
  8. Majd hozzáadjuk a fokhagymát és ezzel is pirítjuk, pároljuk kicsit.
  9. Ezután a kockára vágott paprikát is hozzáadjuk és fedő alatt félpuhára pároljuk.
  10. Ekkor adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot is. Megsózzuk és együtt pároljuk puhára.
  11. Ha már megpuhult, akkor keverjük hozzá a zöldbabot is.
  12. Az egészet együtt pároljuk még néhány percig és már készen is van.

Készíthetjük tojásosan vagy kolbásszal, virslivel is. Bármilyen zöldséggel helyettesíthető, vagy kiegészíthető a zöldbab. Ha egyszerűen csak zöldségekkel készítjük tálalhatjuk a tükörtojással a tetején. Kínálhatunk mellé friss ropogós házi kenyeret, vagy bagettet.  Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom