Zöldbableves

A zöldbableves sokféleképpen elkészíthető. Az egyik leggyakoribb elkészítése a kapros zöldbableves. De nagyon ízletes az alábbi gazdagon zöldségezett, húsozott variáció is. Tehetünk bele kolbászt, sonkát, tarját vagy amit éppen otthon találunk. Behabarható tejföllel, de anélkül is nagyon finom. Érdemes kipróbálni és kinek-kinek saját szája íze szerint szabni ezt az egyszerű receptet. Egész évben könnyedén elkészíthető köszönhetően annak, hogy a zöldbab remekül fagyasztható és befőzhető.

Zöldbableves gazdagon – recept

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg zöldbabfriss, fagyasztott vagy befőtt
  • 3 db burgonya
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 kisebb fehérrépa
  • 20 dkg kolbász
  • 15-20 dkg füstölt főtt tarja, sonka
  • 2 ek olaj
  • 2 db babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek ecet – elhagyható
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

Az egyszerű zöldbabos leves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A friss zöldbabot alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
  2. Egyenletes 1,5-2 cm-es darabokra kell vágni őket.
  3. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, felkarikázzuk, a burgonyát összekockázzuk.
  4. A hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát apróra vagdaljuk, a fokhagymát összenyomjuk fokhagymanyomón.
  5. Az olajat felhevítjük egy nagyobb lábosban, majd rádobjuk a karikára vágott kolbászt és kicsit pirítjuk rajta.
  6. Ezután hozzáadjuk az össze kockázott vöröshagymát és azzal tovább pirítjuk.  
  7. Majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
  8. Ezután beletesszük a répát, fehérrépát és azzal is tovább keverjük, pirítjuk néhány percig.
  9. Majd felengedjük kb. másfél liternyi vízzel, hozzáadjuk a babot is és lassú tűzön félig puhára főzzük a zöldségeket.
  10. A sonkát, ha nem főtt szintén hozzáadjuk, hogy együtt főjjön meg a zöldségekkel.
  11. Sózzuk, borsozzuk és a babérlevéllel fűszerezzük.
  12. Ha a zöldségek félig megpuhultak, a kockára vágott burgonyát is és a füstölt főtt tarját is hozzáadjuk és azzal főzzük tovább. (Ha kevés a víz, töltsünk utána).
  13. Ha a burgonya is készre főtt, akkor elkészült a levesünk.
  14. Ha szükséges fűszerezzük után.
  15. Frissen összeaprított petrezselyem zöldjével és/vagy kaporral díszíthetjük és még melegen tálaljuk.

Be is habarhatjuk, de így is nagyon finom. Aki savanyúbban szereti tehet bele 1 evőkanál ecetet vagy kevés frissen csavart citrom levét is. Önmagában friss kenyérrel, bagettel is kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom