Tartalomjegyzék
A zöldbabkrémleves akkor igazán nagyon jó választás, ha – például a gyerekek – nem szeretik ezt a zöldséget. Mivel azonban a zöldbab nagyon egészséges zöldség, érdemes a szezonban – vagy egész évben – minél többet fogyasztani belőle. A friss, fagyasztott vagy befőzött üveges zöldbab egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.
Egyszerű zöldbabkrémleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldbab
- 2 db nagyobb burgonya
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál olaj
- 2,5 dl főzőtejszín
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- víz – vagy zöldségleves alaplé
Gyors zöldbabkrémleves elkészítése lépésről – lépésre
- A zöldbabot alaposan meg kell mosni a végeit lecsipkedni és egyenletes 2-3 cm nagyságú darabokra felvagdosni.
- Majd ezután a burgonyát szintén megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk.
- A vöröshagymát is meg kell pucolni a fokhagymával együtt és apró darabokra vágni.
- Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
- Pirítjuk kicsit együtt még, aztán hozzáadjuk az összedarabolt zöldbabot.
- Fűszerezzük sóval, borssal és további fűszerekkel is akár ízlés szerint (A zöldbab fűszerei még: a kapor, majoránna, tárkony, kakukkfű, bazsalikom, oregánó egyaránt.)
- Felöntjük a vízzel vagy alaplével és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldbab félpuhára nem főtt.
- Ezután hozzáadjuk az össze kockázott krumplit is és lassú tűzön készre főzzük.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk. Ha szálkás volt a bab, akkor érdemes átszűrni is, hogy a szálkák ne maradjanak benne.
- Hozzáadjuk a tejszínt és ha szükséges, még utána fűszerezzük.
- Kicsit rottyantunk még rajta a tűzön és már tálalható is.
Kínálhatjuk önmagában, vagy zsírjára sütött kolbász karikákkal. Díszíthetjük friss zöldségek – cékla, retek, petrezselyem – levelével és a kolbász zsírjával, de akár pecsenyezsírral egyaránt. Pirított kenyérkarikákat is kínálhatunk hozzá. Jó étvágyat!
https://femina.hu/recept/zoldsegkremleves/
Vissza a kategória cikkeihez