Zöldbabkrémleves

A zöldbabkrémleves akkor igazán nagyon jó választás, ha – például a gyerekek – nem szeretik ezt a zöldséget. Mivel azonban a zöldbab nagyon egészséges zöldség, érdemes a szezonban – vagy egész évben – minél többet fogyasztani belőle. A friss, fagyasztott vagy befőzött üveges zöldbab egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.

Egyszerű zöldbabkrémleves recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldbab
  • 2 db nagyobb burgonya
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • víz – vagy zöldségleves alaplé

Gyors zöldbabkrémleves elkészítése lépésről – lépésre

  1. A zöldbabot alaposan meg kell mosni a végeit lecsipkedni és egyenletes 2-3 cm nagyságú darabokra felvagdosni.
  2. Majd ezután a burgonyát szintén megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk.
  3. A vöröshagymát is meg kell pucolni a fokhagymával együtt és apró darabokra vágni.
  4. Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  5. Majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
  6. Pirítjuk kicsit együtt még, aztán hozzáadjuk az összedarabolt zöldbabot.
  7. Fűszerezzük sóval, borssal és további fűszerekkel is akár ízlés szerint (A zöldbab fűszerei még: a kapor, majoránna, tárkony, kakukkfű, bazsalikom, oregánó egyaránt.)
  8. Felöntjük a vízzel vagy alaplével és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldbab félpuhára nem főtt.
  9. Ezután hozzáadjuk az össze kockázott krumplit is és lassú tűzön készre főzzük.
  10. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk. Ha szálkás volt a bab, akkor érdemes átszűrni is, hogy a szálkák ne maradjanak benne.
  11. Hozzáadjuk a tejszínt és ha szükséges, még utána fűszerezzük.
  12. Kicsit rottyantunk még rajta a tűzön és már tálalható is.

Kínálhatjuk önmagában, vagy zsírjára sütött kolbász karikákkal. Díszíthetjük friss zöldségek – cékla, retek, petrezselyem – levelével és a kolbász zsírjával, de akár pecsenyezsírral egyaránt. Pirított kenyérkarikákat is kínálhatunk hozzá. Jó étvágyat!

https://femina.hu/recept/zoldsegkremleves/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom