Zöldbabfőzelék

A zöldbabfőzelék az egyik leggyakoribb zöldbabos étel, mely rendkívül gyorsan, egyszerűen elkészíthető egytálétel. Nem tartozik a gyerekek kedvenc étele közé, pedig a fűszerezése által igazán finoman elkészíthető. Mivel pedig a zöldbab egy rendkívül egészséges zöldség, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a szezonjában. Mivel a zöldbab rendkívül jól fagyasztható és befőzhető, így egész évben elérhető számunkra.

Egyszerű zöldbabfőzelék recept

Hozzávalók:

  • 75 dkg zöldbab friss, fagyasztott vagy befőtt
  • 3 ek liszt
  • 4 ek olaj
  • 3 dl tejföl
  • 2 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek ecet
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 csomag petrezselyemzöld

A zöldbabfőzelék elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A zöldbabot alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
  2. Egyenletes 1,5-2 cm-es darabokra kell vágni őket.
  3. Annyi vízben, amennyi éppen ellepi fel kell tenni enyhén sós vízben főzni.
  4. Beletesszük a megmosott babérleveleket és nagyjából 20 perc alatt puhára főzzük.
  5. Majd az olajat felhevítjük és a lisztet beleszórjuk. Folyamatos keverés mellett zsemle színűre pirítjuk és hozzáadjuk az összezúzott, vagy apróra darabolt fokhagymát.
  6. A tűzről levéve rászórjuk a piros paprikát, összekeverjük és hozzáadjuk a tejfölt is.
  7. Folyamatos keverés mellett nagyjából 2 dl vizet adunk hozzá és csomómentesre keverjük.
  8. Majd, ha a zöldbab már forr, akkor hozzáadjuk a rántást és óvatos keverés mellett újra forraljuk.
  9. Az újra forrástól számítva még 5 percig főzzük.
  10. Ha elkészült ecettel – vagy frissen facsart citrom levével – savanyíthatjuk ízlés szerint.
  11. Ha szükséges még utólag sózzuk. 
  12.  Frissen összeaprított petrezselyem zöldjével díszítjük és még melegen tálaljuk.

Kínálhatjuk csirke – vagy bármilyen – pörkölttel, fasírozottal, sült virslivel vagy sült kolbásszal egyaránt. De önmagában friss kenyérrel, bagettel is kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez