Zöldbab

A zöldbab már évezredek óta ismert és termesztett növény. Vélhetően Mexikó és Peru területéről származik, ahol az indiánok kedvelt tápláléka volt. A lóbabot már a görögök és a rómaiak is termesztették. Európába csak a XVI. századba került, de kezdetben nem volt nagyon népszerű.

Termesztése kezdetben a kertekben, szőlőkben folyt, ugyanis remekül kiegészítik egymást a kukoricával és a sütőtökkel egyaránt. A kukorica szárára könnyedén fel tud kapaszkodni a kúszóbab, mely remek támasztékul szolgál neki. A sütőtök pedig természetes mulcsként funkcionál, árnyékot adva a talajnak, megakadályozva ezzel a túlmelegedését, kiszáradását.

A nagyüzemi termesztése a gépesítésnek, a konzervipar fejlődésének volt köszönhető. Ezt elősegítette a konzervipari feldolgozásra alkalmas fajták megjelenése is. Innentől kezdve nemcsak a zöldbab szezonban, de egész évben elérhetővé vált számunkra ez az egészséges, tápanyagdús zöldség.

Zöldbab jellemzői

A zöldbab – melyet paszuly, fuszulyka néven is hívnak – egynyári növény és a hüvelyesek családba tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse. A bab eredetileg magasra megnövő kúszónövény, de napjainkra már az alacsony növésű úgynevezett bokorbabok is megtalálhatók.

Levelei élénk zöld színűek, melyek háromszögletű formájúak. A fiatal, zsenge termését zöldbabként, a beérettet szárazbabként fogyasztjuk.

A babok csoportosítása jellemzően az alábbi:

  • Bokorbab – alacsony szárú, főleg konzervipari felhasználásra, de a kiskertekbe is ajánlott
  • Karóbab – akár 3-4 méter magasra is megnövő, folyamatosan növekedő kúszónövény
  • Díszbab – kerítések lugasok befuttatására alkalmas, melynek termése is szedhető

A zöldbab egészségre gyakorolt hatása

A nyári hónapok egyik legértékesebb tápanyaga. Hiszen magas a vitamin– ásványianyag és rost tartalma is egyaránt. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető, hiszen hatása a szervezetre igazán jótékony. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet.

Érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani frissen. De azok közé a zöldség közé tartozik, amelyeket remekül eltehetők télire. A zöldbab befőzése és fagyasztása elősegíti, hogy egész évben hozzájussunk ehhez az értékes zöldséghez. Remek alapanyaga számos ételnek, melyek könnyedén variálhatóak is. A zöldbab receptek között érdemes keresgélni, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.   

Zöldbabok ültetése, gondozása

A zöldbab vetése legkorábban április végén, május elején kezdődhet – ha már a fagyok elmúltak – ugyanis nem tűri jól a hideget. Későbbi vetése is lehetséges, egészen július elejéig, közepéig. Így folyamatosan biztosítani tudjuk a friss, zsenge zöldbab termést. Fontos a gyomlálása és igény szerinti öntözése egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom