Zöldbab vitamin

A zöldbab vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért fogyasztása nagyon egészséges. Ráadásul a kalória tartalma igazán alacsony, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet, sőt létezik zöldbab diéta is. Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé – főleg a gyerekek nem rajonganak étre – érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, nemcsak a zöldbab szezonban. Hiszen remekül fagyasztható és befőzése is lehetőséget ad a téli eltevésre, ezáltal biztosítva, hogy akár egész évben fogyasztani tudjuk.

Érdemes kíméletesen párolni inkább, mint túl főzni, akkor remek kiegészítője lesz az egyéb egészséges zöldségeknek. Nyugodtan lehet kísérletezni cékla, brokkoli, sárgarépa, hagyma és más zöldségfélék keverésével, mivel rendkívül ízletes ízhatások érhetők el általa. Ráadásul ezek a zöldségek is nagyon egészségesek, ajánlott a rendszeres fogyasztásuk.

Zöldbab vitamin tartalma

Vitaminban rendkívül gazdag, hiszen megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B9-, és C- vitamin is. Valamint jelentős az élelmirost tartalma is. Ásványi anyagok közül jelentős a kálium tartalma, valamint tartalmaz kalciumot, nikkelt, nátriumot, mangánt, foszfort és vasat is. Antioxidáns és béta-karotin is megtalálható benne, sőt még omega-3 zsírsavakban is gazdag.

Zöldbab hatása

A zöldbab hatása a szervezetre a többi zöldséghez hasonlóan nagyon kedvező. Ezért is érdemes a napi étkezések közé bevenni. A megfelelően feldolgozott zöldbab a változatos, egészséges étrend részét képezi.

Jótékonyan hat a szervezetre, mivel:

  • szíverősítő hatással bír, ezt főleg a szálkákban található inozit tartalmának köszönheti
  • magas rost tartalma miatt a székrekedés esetén is hatékony segítség
  • rendszeres fogyasztása elősegíti az egészséges bélflóra kialakítását
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • vizelethajtó
  • enyhíti a magas vérnyomás tüneteit
  • nyugtatja és segíti az idegrendszer zavartalan működését
  • a vas és folsav tartalma miatt a kismamáknak is ajánlott a fogyasztása

Zöldbab hatása – negatív

A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. Ez utóbbi héjában ugyanis a sok értékes élesztő mellett a káros hatású fazin is megtalálható, mely a puffadásért és a gázokért felelős. Ahhoz, hogy hatását csökkenteni tudjuk, érdemes hideg vízbe áztatni a százazbabot felhasználás előtt. Majd a főzését is hideg vízben, lassú tűzön kell elkezdeni. Érdemes a főzővízbe ennek ellensúlyozására köményt, rozmaringot, zsályát is rakni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom