Tartalomjegyzék
A zöldbab szezon júniustól egészen augusztus közepéig, végéig tart. Viszont mivel remekül lefagyasztható és a zöldbab be is főzhető, így télen sem kell nélkülöznünk ezt az egészséges, kevés kalória tartalmú zöldséget. Ugyan nem olyan népszerű zöldség, mint a burgonya, de a babból is számos remek, ízletes fogás készíthető. Legjellemzőbbek a levesek és a főzelékek, de nagyon népszerű a rakott bab is, mely sokféleképpen variálható, emiatt szinte megunhatatlan étel.
A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.
Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:
- a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
- azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg
- ha friss, ropogós, nem utazott sokat és nem tárolták sokáig, akkor lédús marad, nem lesz fás, szálkás zöldbab esetén
- tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
- a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
- érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire
Zöldbab szezon
A zöldbab vetési ideje inkább csak május közepén – már a fagyok elmúltával – történjen, ha az időjárás, a hőmérséklet engedi, mivel nem viseli jól a fagyokat. Fóliával lehet védekezni a fagyok ellen, ilyen megoldás mellett korábban is vethető. Önálló ágyásban vagy vegyes kulturában – azaz biokertben is – nevelhető.
Kiskertben szakaszosan, folyamatosan is vethető egészen július közepéig. Ennek megfelelően pedig az érett termés is folyamatosan szüretelhető a bokrokról. Ez megkönnyíti a feldolgozását is, hiszen nem egyszerre kell nagy mennyiségű érett zöldbabot elfogyasztani, befőzni, eltenni télire.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez