Tartalomjegyzék
A zöldbab receptek nem olyan népszerűek, mint például a burgonya esetében, de számos változatos étel készíthető ebből a nagyon egészséges zöldségből is. Bár a zöldbab szezon nem túl hosszú ideig tart, a befőzésének és remek fagyasztásának eredményeképp egész évben elérhető. Bár elsősorban a zöldbab főzeléket és a zöldbab levest ismerjük, de ezen kívül is számos felhasználási módja ismert.
A zöldbab Mexikóból származik, ahol az inkák már ősidők óta ismerték és fogyasztották. Európába már a 15. század közepén került, de csak a 16. században lett szélesebb körben ismert. Hazánkban inkább a sárgahüvelyű bokorbab népszerű, míg Nyugat-Európában inkább a zöld hüvelyű babot fogyasztják.
Számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával, hiszen a zöldbab hatása a szervezetre igazán jótékony. Kevés fehérjét és szénhidrátot, annál több vitamint és ásványi anyagot, rostot tartalmaz.
Zöldbab receptek – levesek
A zöldbab leves korábban a szegények eledelének számított, azonban napjainkra ez már nem így van. Ráadásul többféle módon elkészíthető, számos variációban fűszerezhető, érdemes próbálkozni vele. A levesek és a főzelék a leginkább ismert zöldbabos ételek. Melyek tejfölösen, de paprikásan is készíthetők. A zöldbab remek fűszerei: a fokhagyma, tárkony, zeller, majoránna, melyek kiegészítik az ízét.
Nagyon ízletesek és akár egytálételként önmagában is fogyaszthatók. A zöldbab kalória tartalma pedig nem magas, így fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthető, de létezik zöldbab diéta is. Sőt cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Zöldbab recept – főételek
A zöldbab önmagában is remek körete húsételeknek, rántott vagy grillezett sajtoknak. Süthetjük, vagy grillezhetjük is, de leginkább a rakott ételek alapanyagaként ismert, melyek számos módon variálhatók. Készíthetjük darált hússal vagy füstölt húsokkal rétegezve, vagy hús nélkül tojással, más zöldségekkel, rizzsel vagy akár krumplival kiegészítve. Lehet tejfölös vagy tejszínes, tényleg csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabnak határt. Érdemes próbálkozni vele, mert jól elkészítve garantáltan, nem fogunk csalódni!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez