Zöldbab karózása

Bizonyos növények termesztése esetén – uborka, folytonnövő paradicsom, dinnye stb. – fontos a növény felfuttatása, így van ez a zöldbab karózása esetében is. Ezek a növények ugyanis kapaszkodnak, ezért szükséges kialakítani nekik a támrendszert ehhez. Ezt megvehetjük készen a kertészetekben, mezőgazdasági boltokban – ilyen a csirkeháló, különböző rácsok, de akár a pergola is – de készíthetjük otthon házilag is. A támrendszerek nemcsak jól mutatnak a növénnyel, de a vertikális kertészkedéssel nem kevés helyet is megtakaríthatunk. A kert pedig takaros, rendezett, átlátható képet fog mutatni. De babot nemcsak kertben, akár erkélyen is nevelhetünk. Ebben az esetben a korlátra is futtathatjuk, akár árnyékolva is az erkélyt ezáltal.

Zöldbab karózása

A zöldbab karózására a karóbab esetében fontos. Ilyen futóbab a Goldfield, az Iregi fehér fürtös, Juliska, a Velence csodája. Ezek esetében már a zöldbab vetése előtt ki kell alakítani a megfelelő támrendszert. Ugyanis ezek a fajták csavarodó indát nevelnek, melyek támaszték nélkül elfekszenek a földön és így nem, vagy alig teremnek. Megfelelő támasztékon akár 2,5-3 méterre is felfut.

Legelterjedtebb karózása a gúla állítása. Ebben az esetben 4 karó – melyek két-két és fél méternél nem hosszabbak – segítségével kell gúlát készíteni. A karók egyik végét le kell ásni a földbe 40-50 cm mélyre és a karók csúcsát össze kell kötni, hogy ne borítsa el egy nagyobb szél és stabilan álljon.

Minél függőlegesebben állnak a karók, annál jobban felkapaszkodik rá a növény. A karók külső részeihez kell vetni 6-8 szem babot, ami kikelve fel is tud kapaszkodni.

Bármilyen dróthálóval – ez főleg a magaságyás esetén használatos – kerti hálóval, ráccsal el tudjuk érni a kívánt hatást. A nem túl magas rácsokról, karókról a termés is könnyebben leszedhető.

Támrendszeres termesztés esetében a zöldbabot hatékonyan termeszthetjük magas ágyban, növényládákban, illetve kis alapterületű veteményesben is.

Zöldbab termesztésének előnyei a támrendszeren

A támrendszeres termesztés esetén a felfelé futó növények több napfényt kapnak, valamint jobban átjárja a levegő, nehezebben alakul ki betegség az állományban. A gyomlálás is könnyebb (ha használunk talajtakarást, akkor kevésbé gyomosodik), mert jobban hozzáférünk a talajhoz. A rendelkezésre álló helyet is jobban ki tudjuk használni, és az sem mellékes, hogy a támrendszer jelentősen megkönnyíti a szedést.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Címlap kép: Zöldbab sátor (forrás: https://kertlap.hu/mire-futtass-babot)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom