Tartalomjegyzék
A zöldbab kalória rendkívül alacsony, de nem mindegy, hogy nyers vagy főtt állapotú zöldbab kalória tartalmát vizsgáljuk-e. Bár nagy eltérés nincs, érdemes mindegyiket megtekinteni.
Zöldbab kalória tartalma
10 dkg nyers zöldbab az alábbi értékekkel bír:
- 31 kcal
- 1,8 g fehérje
- 0,2 g zsír
- 4,3 g szénhidrát (ebből cukor: 3,3 g)
- 2,7 g rostot tartalmaz.
10 dkg főtt zöldbab esetén az értékek így változnak:
- 35 kcal
- 1,9 g fehérje
- 0,3 g zsír
- 4,7 g szénhidrát (cukor: 3,6 g)
- 3,2 g rostot tartalmaz.
A zöldbab glikémiás indexe szintén alacsony: 15. Ez azt jelenti, hogy nem gyorsan felszívódó szénhidrát.
Mit is jelent ez, illetve a glikémiás index ténylegesen?
Mi is az a glikémiás index?
A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.
Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.
Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.
Például a burgonya esetében, nem mindegy, hogy nyers, főtt, vagy krumplipüréről beszélünk. A püré ugyanis magasabb glikémiás indexű, mint a héjában főtt krumpli, ugyanis a pürésítés gyorsítja az alapanyag felszívódását.
Azonban, ha ehhez fehérjében gazdag alapanyag társul (pl. egy szelet hús), akkor már a krumpli vércukorszint emelő képessége is csökken. Mindez egy tál friss salátával – lehetőleg hidegen sajtolt olajjal meglocsolva – a rost bevitel miatt jó kombináció lehet. Tehát a jó ételkészítési technikákkal és az alapanyagok kombinálásával tudatosan befolyásolhatjuk az ételek vércukorszint emelő képességét.
https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/
Vissza a kategória cikkeihez