Zöldbab hatása

A zöldbab hatása nagyon jótékonyan hat a szervezetre rendszeres fogyasztás mellett. Ezek talán nem is olyan közismertek, mint például a cékla vagy a retek esetén. Pedig a zöldbab is rendkívül hasznos összetevőkből áll. Hiszen magas a vitamin – és ásványi anyag tartalma, valamint az élelmi rost tartalma egyaránt. Mindezek mellett a kalória tartalma alacsony, így a fogyókúrák remek kiegészítője is lehet. Sőt létezik zöldbab diéta is, mely nem csak abból áll, hogy napokon keresztül csak nyers zöldbabon élünk.

Zöldbab hatása – vitaminok, ásványi anyagok

A zöldbab különleges tulajdonsága, nagy előnye, hogy a szigorúan növénytani szempontból együvé tartozó babok közül a termése minden része fogyasztható. Ezáltal hozzájuthatunk a hüvely adta értékes anyagaihoz és ásványaihoz egyaránt.

Megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B9- valamint a C-vitamin is és számos ásványi anyag. Ezek többek között a vízhajtó kálium, de ezen kívül jelentős mennyiségű kalcium, magnézium, foszfor, vas és mangán is található benne. Magas a rost tartalma és antioxidánst, béta-karotint is tartalmaz. Sőt még az omega-3 zsírsavak is megtalálhatók benne.

Igazán jótékony a szervezet számára főleg az alábbi problémák esetében:

  • vérszegénység
  • fizikai gyengeség
  • fáradékonyság
  • vesekövek, epekövek
  • ízületi gyulladás és reuma
  • köszvény
  • cukorbetegség
  • székrekedés

Zöldbab jótékony hatásai:

  • növeli az ellenálló képességet, erősít
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • segítség a trombózis kialakulásának megelőzésénél
  • egészséges bélflóra kialakítása
  • méregtelenítés, vízhajtás
  • vértisztítás
  • fertőzések csökkentése
  • védelem a kórokozókkal szemben
  • gyulladáscsökkentő
  • hatékony segítség az asztmatikus megbetegedéseknél is

Ideális fogyasztási módjai

Az egész hüvelyeket kevés vízben főzzük meg. Esetleg más főtt hüvelyesekkel vagy zöldségekkel együtt és fűszerezzük gazdagon. A zöldbab fűszerei remekül kiemelik ennek a nagyon egészséges zöldségnek az ízét. Bár a gyerekek jellemzően nem rajonganak érte, pedig már a babáknak is kínálható 8-9 hónapos kor körül.  

Érdemes a zöldséglevesekben, pürékben meghagyni a szálkás részeit is, ugyanis izonint tartalmaz, mely szíverősítő hatással bír. Legalább ezáltal kamatoztatni tudjuk jótékony hatását, hogy így több tápanyagot nyerhessünk belőle.

Bár a zöldbab szezon nem tart sokáig, a zöldbab befőzve, vagy lefagyasztva egész évben elérhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez