Zöldbab gondozása

A zöldbab gondozása nem igényel túl nagy feladatokat, de azokat folyamatosan. A vetése május közepétől – a fagyok elmúltával – egészen július elejéig, közepéig folyamatosan történhet. A szakaszos vetés előnye, hogy nem egyszerre kell nagyobb mennyiségű zöldség feldolgozásáról gondoskodni. Ráadásul folyamatosan friss, zsenge zöldséget biztosít számunkra.

A zöldbab nagyon egészséges zöldség, melynek magas a vitamin– és ásványianyag tartalma egyaránt. Érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a szezonban, hanem egész évben. Főleg mivel a szervezetre gyakorolt jótékony hatása rendszeres fogyasztás mellett érvényesül igazán.

Zöldbab vetése

A zöldbab vetéséhez is szükséges a talajt előkészíteni. A jól megmunkált, tápanyagdús, közel semleges, enyhén lúgos kémhatású talajt kedveli a leginkább. Bár nem válogat, szinte mindenhol termeszthető a

hol nem szélsőségesen kötött, vagy nagyon laza, humusz nélküli homokos a talaj. Annak ellenére, hogy a gyökerein nitrogéngyűjtő baktériumok vannak, mégis szükséges számára a nitrogénes trágyázás. Azonban érdemes figyelni arra, hogy istállótrágyával kezelt talajba csak a második évbe kerüljön.

A magokat viszonylag későn – május közepén – ajánlott elvetni a szabad földbe, mivel a fagyokra nagyon érzékeny. Fóliával védhető a bokorbab a fagyoktól, viszont, ha ezt alkalmazzuk virágzás előtt le kell venni a növényről, mivel, ha nagyon meleg van rá virágzás idején, akkor ledobja a virágait.

Önálló ágyásban, de vegyes kultúrában, akár biokertben is nevelhető. A hónapos retekkel és a spenóttal is kerülhet egy ágyásba, de akár a később ültetendő paradicsommal is. Érdemes a levélzöldségek, káposztafélék előtt és a paradicsom, paprika, zöldborsó, tök, sütőtök, görögdinnye, sárgadinnye, uborka után vetni. Ha szakaszosan vetjük – ezt egészen július közepéig tudjuk megtenni – akkor a szedése is folyamatos lesz. Másodvetésre főleg a bokorbab fajták javasoltak.

Vetés előtt a magokat érdemes beáztatni – akár vízbe, csalánlébe vagy kamillateába – legalább 6-8 órára, hogy megszívják magukat. Azonban arra figyeljünk, ha így járunk el, az ágyást öntözzük be vetés előtt, mert a száraz talaj kiszívja a nedvességet a magokból.

A bokorbab esetében az előkészített fészekbe 50X50 cm tő – és 40 cm sortávolságra vessünk 6-8 magot nagyjából 4 cm mélyen. A karóbabnál a támaszték köré kell vetni a magokat. Ha gúlát építünk, akkor a gúla külső 4 sarkához vessük a 6-8 magot nagyjából 4 cm mélyen.  

Nagyon jól vethető kukorica közé, ha a kukoricának kellő helyet hagyunk a kapálásához. A karóbab fel is tud kapaszkodni a kukorica szárára. A sütőtökkel is jól párosítható, ugyanis a tök levelei védik a talajt a felmelegedéstől, illetve levelei alatt kevésbé gyomosodik a föld. Viszont mellette a bab kellő mennyiségű meleghez, napfényhez jut.

Zöldbab gondozása

Gondozása főleg a kikelés utáni kapálásból és a hüvely növekedési idején történő öntözésből áll. A kapálást csak sekélyen szabad végezni, mert a zöldbab gyökerei a felszín közelében helyezkednek el. Érdemes rendszeresen kapálni, hogy az öntözés hatására tömörödött talajt lazán tartsuk. A levegőtlen talajon ugyanis a bab hajtásai kisárgulnak, majd fokozatosan a növekedése is leáll. Száraz, meleg időjárás esetén érdemes gondoskodni a rendszeres öntözéséről, ez elengedhetetlen a nemcsak a bőséges termés, hanem a szálkásodás elkerülése érdekében is.

A zöldbab betegségeinek megelőzése céljából csak csávázott vetőmagot vásároljuk és vessünk. Ezzel sem tudjuk mindnek elejét venni, de az elsődleges megelőzést igen. Érdemes vetésforgóval a beteg növény megsemmisítésével is elejét venni a fertőzések tovább terjedésének.

Zöldbab szedése

A vetéstől számítva 10-12 héten belül meg lehet kezdeni a hüvelyek szedését. Folyamatos vetés mellett, ez folyamatos szedést biztosít. A betakarításával ne késlekedjünk, mert minél később szedjük le, annál kevesebb lesz a hozama. Óvatosan a hüvelyeket lecsípve távolítsuk el őket a bokorról, ne tépjük, szakítsuk, mert ezzel a sekélyen gyökerező növényt is kitéphetjük a földből.

A zöldbabból számos ízletes étel készíthető. A fűszerezése segítségével azokkal is meg lehet kedveltetni, akik körében nem népszerű. Ha nem tudjuk a rendelkezésünkre álló mennyiséget felhasználni tegyük el télire. A zöldbab remekül fagyasztható, de be is főzhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom