Zöldbab fűszerezése

A zöldbab fűszerezése rendkívül izgalmassá teszi a belőle készült ételeket. Ez főleg azért fontos, mivel a zöldbab nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé. Főleg a gyerekek körében nem népszerű, és jól elkészítve, finoman fűszerezve igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Nagyon egészséges, ezért is fontos lenne minél többet fogyasztani belőle. Hiszen magas a vitamin– és az ásványi anyag tartalma, és sok benne a rost is. Rendszeres fogyasztásával, számos betegség megelőzhető.

Zöldbab fűszerezése

A zöldbabnak számos fűszere van, melyeket attól függően használunk, hogy mit készítünk belőle. Ha paradicsommal készítjük, akkor nagyon jól illik hozzá a bazsalikom, oregánó. Ha levesként, főzelékként készítjük, akkor a kapor, tárkony, majoránna is remekül kiemeli az ízét. A fokhagyma szinte bárhogy készítsük is a zöldbabot nagyon jól harmonizál vele.

Érdemes gazdagon fűszerezni, hiszen a fűszerek kiemelik a zöldbab ízét és attól függően, hogy mit teszünk bele. Ráadásul más és más ízhatást érhetünk el általuk.

Zöldbab fűszerei

Bazsalikom

Fűszer és gyógynövény is, mely javítja az étvágyat, segíti az emésztést és vízhajtó hatása is van. Már a népi gyógyászatban is fontos növény volt, melyet gyomor problémák esetén is alkalmaztak.

Oregánó

Főleg az olaszos ételek – pizzák, tészták – fűszereként ismert, pedig különféle zöldségekkel – így a zöldbabbal is – remekül harmonizál. Régen a majoránna alternatívájaként is használták nagyszüleink. Vadmajoranna néven is ismert.

Kapor

A népi gyógyászat egyik népszerű gyógynövénye. Vízhajtó, segítség az emésztési, puffadásos problémáknál egyaránt, de alkalmazták hányinger és étvágytalanság ellen is. Fűszernövényként elsősorban az uborka ízesítése juthat róla eszünkbe, pedig számos más zöldséggel – gombával, burgonyával – jól harmonizál. Igazán népszerű a túrós és tojásos ételek fűszereként is.

Majoránna

Nemcsak a gasztronómiában, de a népi gyógyászatban is jelentős. Fertőtlenítő, köhögéscsillapító, vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és puffadásgátló hatásairól is ismert. Remek fűszerei a mártásoknak, pástétomoknak, zöldségleveseknek, májételeknek, hústöltelékeknek, paradicsomos és burgonyás ételeknek egyaránt.

Tárkony

Rendkívül aromás, jellegzetes illatú fűszer- és gyógynövény. A raguk elmaradhatatlan alap fűszere, de számos gyógyhatással bír. Hiszen javítja az emésztést, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása is van.

Fokhagyma

A fokhagyma a népi gyógyászat egyik fő gyógynövénye, mely természetes antibiotikum és kitűnő vérnyomáscsökkentő is. De nemcsak gyógynövényként, fűszernövényként is nagyon jelentős. A magyaros konyha egyik fő alapanyaga a vöröshagyma, burgonya, paradicsom és paprika mellett.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez