Zöldbab főzési ideje

A zöldbab főzési ideje attól is függ, hogy mit szeretnénk vele csinálni. Ugyanis nem mindegy, hogy fagyasztás előtt szeretnénk blansírozni, vagy zöldbab főzeléket készítünk belőle. Az sem mindegy, hogy milyen a zöldség kora, mérete, mert egy zsenge, friss zöldség főzésének sokkal kevesebb idő szükséges. De meghatározó lehet az edény is, amiben főzzük, ugyanis más kuktában főzni és más egy egyszerű fazékban. Persze a receptek leírásában nem részletezik ennyire a főzési időket, sokszor magunknak kell kitapasztalni, kóstolgatni, villával szúrkálni stb., hogy az állapotát lássuk.

A zöldbab főzési ideje

A zöldbab főzési ideje általában 6-8 perc. Ha krémlevesbe készítjük lehet kicsit több is. Érdemes kiindulásképp mindig a zöldség állapotát figyelembe venni és azt, hogy mihez készítjük.

Ha csak grill zöldség készül belőle, amit inkább kevésbé roppanósan szeretnénk fogyasztani, akkor egy 2-3 perces főzés bőven elegendő neki, hiszen utána még sülni fog.

Főzzük vagy pároljuk

Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok. Ugyanis a zöldbab rendkívül egészséges zöldség, melyet érdemes a mindennapi étkezéseink közé bevenni. Bár a szezonja csak néhány hónap, de befőzve, vagy fagyasztva egész évben hozzájutunk.

Mivel a vitamin – és ásványi anyag tartalma is magas és sok rostot is tartalmaz, fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is. Sőt a kalória tartalma rendkívül alacsony, így még a zöldbab diétát is érdemes kipróbálni. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a glikémiás indexe szintén alacsony.

Zöldbab blansírozása

A zöldbab blansírozása elsősorban a fagyasztása kapcsán jut eszünkbe, de számos étel elkészítése előtt blansírozhatjuk. Sőt nemcsak a zöldbabot, de szinte bármilyen zöldséget (az uborkát és a tököt nem) blansírozhatjuk. Ezt az eljárást alkalmazzák a lekvárok főzése esetén is főleg a sárgabarack lekvár főzése előtt, így a héját sokkal könnyebben le lehet húzni. De ugyanígy a paradicsom befőzése előtt is le szoktuk húzni a héját feldolgozás előtt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom