Zöldbab fesztivál

A zöldbab meglehetősen népszerű zöldség hazánkban, bár nem annyira, mint például a burgonya, ezért is szükség van a népszerűsítésére, melyre Zöldbab fesztivál is létrejött. Sopron Balf településrészén rendezik meg évről évre, mely 1985-ig önálló község volt. A zöldbab mellett borfesztivállal is várják az érdeklődőket. A zöldbab nagyon egészséges zöldség, mely hazánkban a 16. század óta van jelen. Főleg a sárga hüvelyű fajtákat népszerűsítik itthon előnyben. Nyugat-Európában a zöld hüvelyű babot termesztik és fogyasztják inkább.

A zöldbab hatása a szervezetre igazán jótékony, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért. Bár a szezonja nem tart sokáig – a befőzésnek és fagyasztásának köszönhetően – egész évben elérhető. Így szinte bármikor feltölthetjük általa a szervezet ásványi anyag- és vitamin raktárát. Hiszen nagyon magas a vitamin tartalma és számos egészségre kedvező hatású ásványi anyagot is tartalmaz. A másodvetéseinek köszönhetően szinte kora nyártól ősz végéig folyamatosan terem.

Zöldbab fesztivál – Balf

A balfi Bor- és Babfesztivál azzal a céllal kelt életre, hogy a helyi ételeken és italokon keresztül mutassa be a korabeli életformát. Ugyanis a 17. században a balfi szőlősgazdák a szőlőtőkék közé ültetett zöldségek paradicsom, burgonya, káposzta és természetesen zöldbab – termesztésével egészítették ki a tevékenységüket és a bevételüket is egyaránt.

A gyönyörű településrészen évről – évre megrendezésre kerül a nagyszabású rendezvény, ahol az ételek és italok mellett számos kulturális programmal is várják az érdeklődőket.

Ha pedig bevásárolni is tudtunk a termelők friss zöldségeiből, akkor otthon akár neki is láthatunk a zöldbab befőzésének, akár savanyúság, akár a zöldbab lefagyasztásának formájában. Főleg mivel a felhasználása igazán széleskörű, számos recept alapanyaga.

Babfesztivál – Monok

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község is minden évben megrendezi a Babfesztivált. Melyre főzőversennyel, zenei koncertekkel, előadásokkal és kulturális programokkal várják az érdeklődőket a gasztronómiai élvezeteken túl. A kétnapos program lezárásaként hangulatos, látványos tűzijátékkal köszönnek el az érdeklődőktől és várják őket a következő évi rendezvényre is.

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom