Zöldbab fasírt

A zöldséges fasírtok, tócsnik, nagyon népszerűek, bár a zöldbab fasírt kevésbé ismert. A húslevesből megmaradt főtt zöldségeket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatóssal nagyon ízletes főétel készíthető belőle. A zöldbabból készült ételek főleg akkor kerülnek előtérbe, ha a szezonban sok termett a kertben, vagy a piacon elmértük a mennyiséget a friss, zsenge zöldség láttán. Pedig a zöldbab rendkívül egészséges zöldség, mely a szervezetre igazán jótékonyan hat, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ráadásul a szezonban le is fagyaszthatjuk, vagy befőzhetjük, hogy egész évben rendelkezésünkre álljon a kamra polcain, vagy a fagyasztóban.

Fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú, melyet akár egyéb zöldségekkel – vagy maradék húsokkal – is készíthetjük együtt.  

Egyszerű zöldbab fasírt recept

 Hozzávalók:

  • 45 dkg megtisztított zöldbab
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db száraz zsemle
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 db egész tojás
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
  • zsemlemorzsa a panírozáshoz

Zöldbab fasírtok elkészítése lépésről – lépésre

  1. Először a zöldbabot meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni és apróbb darabokra kell vagdosni (1-2 cm).
  2. Majd a fokhagymát kevés olajon kicsit meg kell pirítani és rá kell tenni az összedarabolt zöldbabot.
  3. Kicsit együtt kell pirítani, majd fűszerezni ízlés szerint és fedő alatt puhára kell párolni. Kevés vizet lehet adni hozzá, ha szükséges.
  4. Közben a száraz zsemléket be kell áztatni kevés vízbe – vagy tejbe – és utána ki kell nyomkodni.
  5. Az elkészült zöldbabot hagyni kell kihűlni, hogy dolgozni tudjunk vele.
  6. A kihűlt zöldbabhoz keverjük a kinyomkodott zsemléket, majd hozzáadjuk a tojásokat, kicsit sózzuk és ha szükséges tovább fűszerezzük.
  7. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy összeálljon mikor gombócokat formálunk belőle.
  8. A gombócokat kicsit lapítjuk és zsemlemorzsába forgatjuk.
  9. Forró olajba kisütjük és már tálalhatjuk is.

Kínálhatjuk mártogatóssal önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható.

https://egy.hu/gasztro/gyors-fuszeres-finomsag-zoldseges-tocsni-107250

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom