Zöldbab fagyasztása

A zöldbab fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár elkészítése leginkább a zöldbab szezonban kerül előtérbe, de egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle.Ugyanis a zöldbab befőzése és a fagyasztása is egy-egy módja annak, hogy ne csak szezonban tudjunk fogyasztani belőle.  Természetesen érdemes belőle ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a zöldbab hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Zöldbab fagyasztása

A zöldbab – akárcsak számos zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. A zöldbab, vagy a spárga esetében ez különösen igaz, ha nem nedvdús, vagy barnás foltok vannak rajta, akkor már ne vásároljuk meg. Ugyanis a nedvességet vesztett zöldség már szálkás, fás, amit nem tudunk jól elkészíteni.

A felesleget tehát bátran fagyasszuk le. Ehhez először alaposan – több váltóvízről is – mossuk meg, majd a végeit csipkedjük le és egyforma nagyságúakra daraboljuk fel. (Persze maradhat egészben is, attól függően, hogyan fogjuk a későbbiekben feldolgozni, elkészíteni. Fagyasztani lehet nyersen, bezacskózva a kívánt mennyiséget, de lehet előtte blansírozni is.

Fagyasztott zöldbab felhasználása

A fagyasztott babot közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a fagyasztóból. Nem szabad felengedni, hanem egy gyors vizes öblítést követően még fagyottan kell felhasználni. Elkészítése megegyezik a friss zöldbab elkészítésével. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, hiszen készülhet belőle leves, főzelék, rakott zöldbab stb.  

A zöldbabbal jól harmonizáló fűszerek a fokhagyma, kapor, zeller, majoránna, tárkony is. Remek körete húsételeknek, de akár önmagában is fogyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom