Zöldbab blansírozása

A zöldbab blansírozása történhet friss feldolgozás előtt, de akár a fagyasztóba szánt zöldséget is blansírozhatjuk. Nemcsak zöldséget, gyümölcsöt is lehet blansírozni. Ezzel az eljárással ugyanis megelőzzük, hogy a fagyasztószekrényből elővett zöldségek, gyümölcsök hűtőízű íztelen, színtelen, gumiszerű állagúvá váljanak. Ugyanis az általa kiváltott hősokk következtében meg lehet őrizni a ropogós állagukat, eredeti színüket egyaránt.

Azonban sokszor a könnyebb feldolgozás érdekében blansírozunk, – paradicsom, őszibarack, sárgabarack esetében – ami segít, hogy a héj könnyebben elváljon a zöldség vagy gyümölcs húsától. A lekvárfőzéseknél és a paradicsom befőzésnél is használható, ha szeretnénk a hámozás egy egyszerűbb módját alkalmazni.

Zöldbab blansírozása

Hozzávalók:

  • víz
  • frissen facsart citrom leve (vagy citromsav)
  • tetszőleges mennyiségű zöldbab

A zöldbab blansírozásának folyamata lépésről lépésre:

  1. Tegyünk fel egy edénybe vizet forrni.
  2. Közben a zöldbabot alaposan – több váltóvízzel – mossuk meg.
  3. Ha vannak fás részei azokat vágjuk le. Tetszőleges méretűre daraboljuk össze.
  4. Ha már forr a víz, akkor tegyük bele az összedarabolt zöldséget kevés sót és – a színének megőrzése miatt – kevés citromlevet is tegyünk hozzá.
  5. 3 percig hagyjuk főni az újra forrástól számítva.
  6. Majd szűrőlapáttal szedjük jeges vízbe, amiben szintén hagyjuk 2 percig.
  7. Ezután szűrjük le.

Ez a hősokk segít a ropogósság és a színének megtartásában is. Ezután lehet vele tovább dolgozni: akár elkészíteni sütve, grillezve, levesnek, főzeléknek stb. Vagy bezacskózva – a későbbi felhasználásnak megfelelő mennyiségben – mehet a fagyasztószekrénybe.

Ezzel az eljárással szinte bármilyen zöldség és gyümölcs lefagyasztható. Azonban a tököt és az uborkát nem lehet blansírozni, azokat érdemes legyalulva, bedobozolva vagy zacskókba téve a fagyasztóba rakni.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez