Zöldbab befőzése

A zöldbab befőzése az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár a zöldbab nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, télen mikor már nem tudjunk mit együnk, nagyon jól jön néhány üveg zöldbab. Ugyanis rendkívül sok módon elkészíthető, és ebben a formában igazán nagyon gyorsan tudunk egy könnyű fogást varázsolni belőle. Ráadásul nemcsak a klasszikus zöldbab főzeléket, hanem remek egyéb főfogásokat is pillanatok alatt össze tudunk állítani belőle. 

A zöldbab fagyasztása a másik módja annak, ha télire el szeretnénk tenni. Nagy előnye, hogy olyan adagokban tudjuk eltenni a fagyasztóba, amilyen a későbbi felhasználásra elegendő. A befőzés esetében ez úgy küszöbölhető ki, hogy különböző méretű befőttesüvegekbe rakjuk el.

Zöldbab befőzése – recept

A zöldbab kiváló fűszerei: a fokhagyma, kapor, zeller, majoránna, tárkony. Érdemes bátran kísérletezni, mert ahány ház, annyi szokás. A fűszerezést általában már csak a tényleges étel elkészítésekor alkalmazzuk.

Hozzávalók:

  • 3 kg friss zsenge zöldbab
  • 2 evőkanál só
  • 3 liter víz
  • fél mokkáskanál citromsav – mely segít megőrizni a bab friss színét
  • nátrium-benzoát
  • befőttesüvegek jól záródó tetővel

Zöldbab befőzésének folyamata lépésről – lépésre:

  1. Először a zöldbabot alaposan – több váltóvízről – meg kell mosni, majd a végeit lecsipkedni és nagyjából egyforma nagyságúakra vagdosni. Ha szálkás lenne, azokat is távolítsuk el, de ha friss, zsenge, akkor nem lesz szálkás.
  2. Amikor elkészült egy lábosba forrósítsuk fel a vizet a sóval.
  3. Ha már fő bele kell tenni az összedarabolt zöldbabot és két-három percig főzni benne.
  4. Ezután el kell zárni alatta a tüzet és hozzá kell keverni a citromsavat.
  5. A zöldbabot az előzőleg előkészített, kiforrázott, tiszta üvegekbe kell tölteni és fel kell engedni a főzőlével.
  6. Mindegyik üveg tetejére késhegynyi nártium-benzoátot teszünk, majd a jól záródó kupakokkal lezárjuk a tetejüket.
  7. Pár percre fejre állítjuk őket.
  8. Ezt követően tehetjük őket szárazdunsztba tenni 1-2 napra.
  9. Azután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.

A mennyiség növelhető tetszés szerint. Azonban érdemes nagyobb mennyiség eltevése előtt érdemes részletekben pucolni és megfőzni a zöldbabot.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom