Sárgahüvelyű zöldbab

A sárgahüvelyű zöldbab hazánkban népszerűbb, mint zöld társai, de éppen olyan egészséges mindegyik. A zöldbab csak a XVI. századba került hazánkba, de kezdetben nem volt igazán népszerű. Sokáig a szegények eledelének is tartották.

Termesztése eleinte a kiskertekben, szőlőkben folyt. A kukorica és a sütőtök is a zöldbab segítői, mivel a szőlőtőkére, a kukorica szárára könnyedén fel tud futni a karósbab, így szolgáltatva neki támasztékot. A sütőtök pedig természetes mulcsként funkcionál, mivel a talajt árnyékolva, megakadályozza annak túlmelegedését, kiszáradását. Továbbá a gyommentesítésnél is segítség.  

Sárgahüvelyű zöldbabok jellemzői

A sárgahüvelyű zöldbab mind a futóbabok, mind a bokorbab fajták között megtalálható. Vetésük, gondozásuk nem tér el egymástól és a feldolgozási módjuk is azonos. A sárga is jó főzve, párolva, sütve, grillezve, de érdemes tudni, hogy a C-vitamin tartalma csak nyersen marad meg benne jelentősebb koncentrációban.

Éppen ezért remek saláta alapanyag, mely jól harmonizál paradicsommal, kukoricával, sárgarépával, céklával, kelbimbóval és sajtfélékkel egyaránt.

A zöldbab szezonja nem tart hosszú ideig, ezért érdemes ezalatt minél többet fogyasztani frissen belőle. Azonban mivel könnyedén elrakható télire, a szezonban ezt is meg tudjuk tenni. A zöldbab befőzése és fagyasztása is egy-egy lehetséges módja a télire elrakásnak. Az előbbi hosszadalmasabb, az utóbbi a fagyasztónk kapacitásától függ nagyban.

Sárgahüvelyű zöldbab hatása

Ez a bab bővelkedik ásványi szilíciumban, melynek meghatározó szerepe van az egészséges csontok megőrzésében és a kötőszövetek képződésénél egyaránt. Emiatt fogyasztása főleg változókorban előnyös.

Fogyasztása – szemben a szárazbab fogyasztásával – nem okoz puffadást és emésztési problémákat. Ráadásul magas rost tartalmának köszönhetően az emésztést még segíti is. Ráadásul a koleszterinszint szabályozásánál is szerepet játszik.

Remek forrás a karotinoidnak, de luteinben is gazdag, így a szem problémák esetén is hatékony segítség.

Mivel omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, ezek az egészséges szív- és érrendszer megtartásában is nagy jelentősége van.

Antioxidáns tartalma is magas, mely a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a vérnyomást és koleszterinszintet is csökkenti.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom