Rántott zöldbab

A rántott zöldbab egy kevésbé ismert rántott étel, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető. Ráadásul a zöldbab nagyon egészséges zöldség, rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetre. Érdemes roppanós, friss zöldséget vásárolni, ami nem fonnyadt, hanem lédús. Ennél a receptnél akár nyersen is ránthatjuk a zöldbabot, de ha kevésbé roppanósan, inkább puhábban szeretnénk, akkor érdemes kicsit előfőzni. Bár a zöldbab szálkái szíverősítő hatással bírnak a bennük található inozitnak köszönhetően, de alapvetően nem szeretjük. Ezért érdemes friss, zsenge zöldbabot vásárolni hozzá. A szálkákat meg megtartjuk a krémlevesbe, ahol összeturmixolható.

Egyszerű rántott zöldbab receptje

Hozzávalók:

  • 20 dkg zöldbab (a mennyiség tetszőlegesen növelhető)
  • 2 db tojás
  • 5-6 dkg panír morzsa
  • 5-6 dkg liszt – bármilyen liszt, ízlés szerint
  • só – bors
  • bors – ízlés szerint
  • olaj – a kisütéshez

A rántott zöldbabok elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a zöldbabot alaposan meg mosni, a végeit lecsipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
  2. Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 3-5 percig főzni. A vizet ízesíthetjük akár egy fél gerezd fokhagymával, de ez el is hagyható.
  3. Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet, majd egy konyharuhával fel kell itatni róla a nedvességet.
  4. Majd fűszerezzük sóval, borssal.
  5. Ezután a tojásokat fel kell verni és kevés sóval ízesíteni.
  6. Majd a zöldséget a szokásos módon először meg kell forgatni a lisztben, majd a tojásban és végül a zsemlemorzsában.
  7. Ezután felforrósított bő olajban kisütjük.

Önmagában, vagy mártogatóssal kínálva is remek étel. A zöldbab fűszerei a són, borson kívül még a tárkony, kapor, oregánó, majoránna is. De, akár még chilivel is tovább ízesíthető, akik az erős ízeket kedvelik, bátran próbálkozzanak vele. Kínálhatunk hozzá különböző ízesítésű mártásokat is. Ebben az esetben elég azokat fűszerezni, a zöldséget ilyenkor csak sózzuk, borsozzuk kicsit. Érdemes kísérletezni, mert számos remek párosítás készíthető. Például tejfölös, joghurtos mártogatósok remek fűszerei a kakukkfű, citrom frissen reszelt héja, fokhagyma (esetleg fokhagymapor). Igazán csak a fantáziánk és az ízlésünk szab határokat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom