Párolt zöldbab

A párolt zöldbab az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető köret ebből a nagyon egészséges zöldségből. A zöldbab vitamin– és ásványi anyag tartalma ugyanis meglehetősen magas és sok rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért, hiszen a hatása a szerveztre igazán jótékony. Ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb kíméletesen párolni, mint főzni.

Párolt zöldbab készítése, párolási ideje

A zöldségeket párolhatjuk erre alkalmas berendezésekben, de nagyobb edényben is, amihez van pároló betét. Ha nincs a készletünkben ilyen se keseredjünk el, akkor egy fém szűrő és fedő is megteszi.

Érdemes mindig szezonális, friss zöldséget használni a pároláshoz, mert azok zsengék és hamarabb el is készülnek. A nagyobb daraboknak több idő szükséges a pároláshoz. Érdemes ezért egyenletes, kisebb darabokra vágni őket.

Ha több zöldséget is párolunk egyszerre, mindig a leghosszabban elkészülőt tegyük alulra, majd erre tehetjük a megfelelő időben a többi zöldséget.

A zöldbab párolásához szükséges idő: 5-7 perc. Fűszerezni nem szükséges párolás előtt, elég utána.  A zöldbab fűszerezése igazán sokféle lehet, érdemes kísérletezni vele, kinek-kinek egyéni ízlése szerint.

Zöldbab párolása lépésről – lépésre

 1. Tegyünk fel vizet forrni egy edényben a pároláshoz és fedjük le fedővel.
 2. Közben készítsük elő a zöldbabot: alaposan mossuk meg, a végeit csípkedjük le, az esetleges fás részeit vágjuk le, majd egyenletes darabokra vagdossuk fel.
 3. Tegyük szűrőbetétbe (vagy fém szűrőbe) a zöldbabot.
 4. Ha már forr a víz és gőz is keletkezett az edényben, akkor tegyük a zöldségekkel teli szűrőbetétet az edénybe, a lángot vegyük vissza közepesre alatta. Fedjük le a fedővel.
 5. 5-7 perc elteltével, ha a főzési ideje letelt, egy villával szúrkáljuk meg, hogy ellenőrizzük megpuhultak-e.
 6. Ha megpuhult fűszerezhetjük: sóval, borssal és ízlés szerint további zöld fűszerekkel.

Ezzel az eljárással bármilyen zöldséget párolhatunk.

Segítségképp néhány zöldség párolási ideje:

 • spenót, illetve leveles zöldségek: 3 perc
 • zöldborsó: 3 perc
 • brokkoli, karfiol rózsáira szedve: 5-7 perc
 • spárga, zöldbab: 5-7 perc
 • sárgarépa, fehérrépa: 8-10 perc
 • burgonya: 8-10 perc

Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni a zöldségeket, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom