Palócleves

A palócleves a magyaros gulyásleveshez hasonló étel, azonban zöldbabbal készül és savanykásabb. Eredete és neve sem ismert, többféle történet is kering ezekről, de valószínűsíthető, hogy a palócokhoz nincs sok köze. Jellemzően marha-, sertés- vagy bárányhúst használnak hozzá, ritkábban készül pulykából. Tejfölös habarással és kevés citrom levével savanyítják. Van, aki egy szál petrezselymet és sárgarépát is tesz bele. Nagyon ízletes laktató étel, mely önmagában is megállja a helyét. Utána már bőven elég egy-két palacsinta vagy egy könnyű pohárkrém (például egy frissítő epres pohárkrém).

Palócleves zöldbabbal recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéscomb
  • 40 dkg zöldbab
  • 2 db nagyobb burgonya
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • kapor – ízlés szerint
  • babérlevél – ízlés szerint, de legalább 1 db
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • kevés frissen facsart citrom leve – elhagyható
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint

Egyszerű zöldbabos ragu vagy palócleves elkészítése

  1. A zöldbabot alaposan meg kell mosni a végeit lecsipkedni és egyenletes 2-3 cm nagyságú darabokra felvagdosni.
  2. A vöröshagymát is meg kell pucolni a fokhagymával együtt és apró darabokra vágni.
  3. A húst meg kell mosni, szárazra törölni és kockára összevágni.
  4. A kaprot is meg kell mosni és fel kell aprítani.
  5. Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  6. Hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst és összekavarva pároljuk együtt néhány percig.
  7. Majd megszórjuk az őrölt pirospaprikával, fűszerezzük sóval, borssal és a köménnyel, beletesszük a babérlevelet is és felengedjük 1,5-2 liter hideg vízzel és fedő alatt félpuhára főzzük a húst.
  8. Közben a burgonyát megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk.
  9. Majd a félpuhára főtt húshoz adjuk a burgonyát és a zöldbabot és addig főzzük, amíg a zöldségek is megpuhulnak.
  10. Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk vele a levest.
  11. Beleszórjuk az összeaprított kaprot és összeforraljuk.
  12. Tálalás előtt még tovább ízesíthető frissen facsart citrom levével, de ezt akár külön is kínálhatjuk mellé. 

Ez a laktató leves egész évben készíthető, hiszen burgonya és zöldbab (ez utóbbi fagyasztva vagy befőzve) egész évben elérhető. Fűszerezhető petrezselyemmel vagy akár tárkonnyal is kinek-kinek egyéni ízlése alapján. Ha inkább a ragus vonalat erősítenénk, akkor egyéb zöldségekkel (sárgarépa, fehérrépa) is kiegészíthetjük.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom