Tartalomjegyzék
A legényfogó leves tulajdonképpen egy zöldséges, húsos leves, mely illatát és jellegzetes, különleges ízvilágát a számos friss fűszernek köszönheti, ami a lelkét adja. Eredete nem ismert, bár egyes mondások szerint, mivel a „Férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út” akár ide is visszavezethető. Hiszen, ha valaki ennek a levesnek az illatát, ízét megérzi már nem is akar tovább állni. Egy biztos: ízletes, rendkívül zamatos, mely főleg a hideg téli napokon esik különösen jól. Tavasszal friss zöldségekből készítve azonban már teljesen más ízhatást érhetünk el általa. Már csak ezért is érdemes minél többször készíteni. Rendkívül gazdag étel, mely akár önálló fogásként is megállja a helyét. Készíthetjük nokedlivel vagy anélkül is.
Legényfogó leves zöldbabbal recept
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéscomb
- 15 dkg csirkemáj
- 30 dkg zöldbab
- 2 db nagyobb burgonya
- 15 dkg gomba
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 2 evőkanál olaj
- 3 liter húsleves alaplé
- 2,5 dl főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só – ízlés szerint
- őrölt bors – ízlés szerint
- tárkony – ízlés szerint
- bazsalikom – ízlés szerint
- kevés frissen facsart citrom leve
Zöldbabos legényfogó leves elkészítése lépésről – lépésre
- A zöldbabot alaposan meg kell mosni a végeit lecsipkedni és egyenletes 2-3 cm nagyságú darabokra felvagdosni.
- A vöröshagymát is meg kell pucolni a fokhagymával együtt és apró darabokra vágni.
- A húst meg kell mosni, szárazra törölni és kockára összevágni. A májat is kisebb darabokra kell vágni.
- A burgonyát és a zöldségeket is meg kell mosni és összekockázni, karikázni, a gombát vékonyan felszeletelni, majd mindet félre kell tenni.
- A paradicsomot és paprikát is megmossuk összekockázzuk.
- Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát és az összenyomott fokhagymát is.
- Összekeverjük és kicsit pirítjuk, majd fedő alatt pároljuk tovább néhány percig.
- Majd hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst, sózzuk, borsozzuk és összekavarva az egészet együtt tovább pároljuk fedő alatt 5-10 percig. Ha szükséges kevés vizet adunk hozzá.
- Majd hozzáadjuk a sárgarépát és a fehérrépát és a zöldbabot (amennyiben üveges elég a burgonya után 2-3 perccel beletenni).
- Hagyjuk együtt főni, párolódni és kevés alaplével felöntjük, ha szükséges.
- További 15 percig főzzük pároljuk együtt a zöldségeket a hússal.
- Ezután felöntjük az alaplével és ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a szeletelt gombát is.
- Beletesszük a csirkemájat is és tovább főzzük.
- Ha tennénk bele nokedlit, akkor azt most készítsük el, ameddig a leves fő.
- A majdnem kész levesbe beleöntjük a tejszínt és beleszaggatjuk a nokedlit.
- Fűszerezzük ízlés szerint tárkonnyal, bazsalikommal, akár még sóval és borssal is.
- Hagyjuk, hogy még egyet rottyanjon és már tálalhatjuk is.
Nokedlivel készítve kiváló egytálétel, de ez el is hagyható. Tálaláskor kínálhatunk hozzá frissen facsart citrom levét, ezt nem érdemes beleönteni, mert sokan nem szeretik a savanykás leves ízt. Tovább gazdagíthatjuk az eredeti legényfogó leves alapján zöldborsóval is, de igazán azt teszünk bele, amit otthon találunk hozzá. Ez a nagyszerű ebben a levesben, hogy számos módon variálható és meg sem unható. Érdemes kipróbálni! Kétszer ugyanolyan nem lesz, az egészen biztos!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez