Tartalomjegyzék
A kovászolt zöldbab ugyanolyan egészséges, vitamindús étel, mint a kovászos uborka. A fermentált ételek természetes pro-biotikumként működnek, ezáltal segítik, könnyítik az emésztőrendszer működését, megóvnak a kórokozóktól. Erjedésekor, vagy más szóval a fermentáció során tejsav szabadul fel, mely jótékony hatással van a bélflórára, a gyomor működésére.
Az alábbi betegségek esetén különösen javallott a fogyasztása:
- Bélbetegségek (székrekedés)
- Allergia
- Candida fertőzés
- Gombás fertőzések
- Meggyengült immunrendszer
A kovászolt zöldségek valóságos vitaminbombák: mivel rendkívül gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben. A benne található enzimek segítik az emésztést, a vitaminok felszívódását, így amellett, hogy finom és vitamindús, még diétázáshoz is kiváló.
Kovászolt zöldbab recept
Kevésbé ismert felhasználása a zöldbabnak, de érdemes kipróbálni. Aki a kovászos uborkát, savanyú káposztát szereti, nem fog csalódni.
Hozzávalók:
- zöldbab (sárga- vagy zöld hüvelyű)
- 1 csokor kapor (nem a friss zsenge, hanem az öregebb szálasabb)
- víz
- fokhagyma (elhagyható)
- só – annyi evőkanál, ahány literes üvegbe tesszük
- 1 szelet kenyér
- befőttesüveg
Kovászos zöldbab elkészítése lépésről – lépésre:
- Vegyél annyi kovászolni való zöldbabot, amennyi a befőttesüvegbe elegendő (tetszőleges mennyiségben készíthető).
- A zöldbabot alaposan mosd meg és a végeit csipkedd le.
- Forraljál fel annyi vizet, amennyi a befőttesüvegbe elegendő lesz, és hűtsd vissza szobahőmérsékletűre, alaposan sózd meg (1 liter vízhez 1 evőkanál só) és hagyd egy kicsit visszahűlni (ameddig a zöldséget megtiszítod kb. elég is).
- Tedd az alaposan kimosott, kifertőtlenített üveg aljába a csokor megmosott kapor felét, arra kezd el állítva ráhelyezni a zöldbabot szorosan egymás mellé.
- Tegyél közé 1-1 gerezd megpucolt fokhagymát, 1-1 megmosott babérlevelet, és egy kávés kanálnyi egész borsot.
- Ha az összes zöldbabot beletetted az üvegbe a maradék kaprot is tedd a tetejére.
- Az egészre öntsd rá a visszahűtött – már nem forró – sós vizet kb. az üveg nyakáig, ne egészen tele és a zöldbabok tetejére tedd még a pirított kenyeret. Az egészet lefedjük egy lapos tányérral.
- Állítsd olyan helyre, ahol éri a nap (erkély, terasz ablakpárkány stb.) de ne tűző napra, a lényeg az egyenletes 24-25 fokos hőmérséklet. Ha a víz kifut, célszerű pótolni, hogy ne száradjanak ki az zöldbab végek.
- 3 nap múlva vegyük le a kenyeret és még egy napot hagyjuk érlelődni, ekkor már nem kell melegen lennie.
- Majd a zöldbabot szedjük ki a léből és a levét szűrjük le. A zöldbabot tegyük át másik üvegbe, amire a leszűrt levet visszaöntjük. (Ha kenyérdarabok maradnak benne hamarabb megromlik, megpenészedik, ezért szükséges leszűrni.)
- Így hűvös helyen tárolva még 1 hétig eltartható.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez