Kovászolt zöldbab

A kovászolt zöldbab ugyanolyan egészséges, vitamindús étel, mint a kovászos uborka. A fermentált ételek természetes pro-biotikumként működnek, ezáltal segítik, könnyítik az emésztőrendszer működését, megóvnak a kórokozóktól. Erjedésekor, vagy más szóval a fermentáció során tejsav szabadul fel, mely jótékony hatással van a bélflórára, a gyomor működésére.

Az alábbi betegségek esetén különösen javallott a fogyasztása:

  • Bélbetegségek (székrekedés)
  • Allergia
  • Candida fertőzés
  • Gombás fertőzések
  • Meggyengült immunrendszer

A kovászolt zöldségek valóságos vitaminbombák: mivel rendkívül gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben. A benne található enzimek segítik az emésztést, a vitaminok felszívódását, így amellett, hogy finom és vitamindús, még diétázáshoz is kiváló.

Kovászolt zöldbab recept

Kevésbé ismert felhasználása a zöldbabnak, de érdemes kipróbálni. Aki a kovászos uborkát, savanyú káposztát szereti, nem fog csalódni.

Hozzávalók:

  • zöldbab (sárga- vagy zöld hüvelyű)
  • 1 csokor kapor (nem a friss zsenge, hanem az öregebb szálasabb)
  • víz
  • fokhagyma (elhagyható)
  • só – annyi evőkanál, ahány literes üvegbe tesszük
  • 1 szelet kenyér
  • befőttesüveg

Kovászos zöldbab elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Vegyél annyi kovászolni való zöldbabot, amennyi a befőttesüvegbe elegendő (tetszőleges mennyiségben készíthető).
  2. A zöldbabot alaposan mosd meg és a végeit csipkedd le.
  3. Forraljál fel annyi vizet, amennyi a befőttesüvegbe elegendő lesz, és hűtsd vissza szobahőmérsékletűre, alaposan sózd meg (1 liter vízhez 1 evőkanál só) és hagyd egy kicsit visszahűlni (ameddig a zöldséget megtiszítod kb. elég is).
  4. Tedd az alaposan kimosott, kifertőtlenített üveg aljába a csokor megmosott kapor felét, arra kezd el állítva ráhelyezni a zöldbabot szorosan egymás mellé.
  5. Tegyél közé 1-1 gerezd megpucolt fokhagymát, 1-1 megmosott babérlevelet, és egy kávés kanálnyi egész borsot.
  6. Ha az összes zöldbabot beletetted az üvegbe a maradék kaprot is tedd a tetejére.
  7. Az egészre öntsd rá a visszahűtött – már nem forró – sós vizet kb. az üveg nyakáig, ne egészen tele és a zöldbabok tetejére tedd még a pirított kenyeret. Az egészet lefedjük egy lapos tányérral.  
  8. Állítsd olyan helyre, ahol éri a nap (erkély, terasz ablakpárkány stb.) de ne tűző napra, a lényeg az egyenletes 24-25 fokos hőmérséklet. Ha a víz kifut, célszerű pótolni, hogy ne száradjanak ki az zöldbab végek.
  9. 3 nap múlva vegyük le a kenyeret és még egy napot hagyjuk érlelődni, ekkor már nem kell melegen lennie.
  10. Majd a zöldbabot szedjük ki a léből és a levét szűrjük le. A zöldbabot tegyük át másik üvegbe, amire a leszűrt levet visszaöntjük. (Ha kenyérdarabok maradnak benne hamarabb megromlik, megpenészedik, ezért szükséges leszűrni.)
  11. Így hűvös helyen tárolva még 1 hétig eltartható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom