Karóbab

A karóbab a zöldbab egyik növekedés szerint megkülönböztetett fajtája. A babnak számos fajtája létezik, melyek egy része Mexikó és Peru területéről, a lóbab fajtáké pedig Afrikából származik. A bab eredetileg kúszónövény, de ma már számos alacsony növésű fajtája létezik, ezek a bokorbabok.

Hazánkba csak a XVI. századba került és kezdetben nem volt nagyon népszerű zöldség. Eleinte csak a kiskertekben termesztették, főleg kukorica és szőlősorok közé vetve. Így ezek a növények szolgáltak támasztékául. Később a gépesítéseknek köszönhetően nagyüzemi termesztése is megindult. Napjainkra a világon az egyik legnagyobb területen termesztett növény. Hazánkban jellemzően a sárgahüvelyű zöldbab a népszerű, míg Nyugat-Euróbában a zöld.

Karóbab jellemzői

A karóbab – melyet futóbabként is hívnak – ma már csak kiskerti termesztésben fordul elő. Nevelése támasztékot igényel. Ezt történhet a kukorica vagy szőlősorok közé ültetésével, így azokra a növényekre tud felkapaszkodni. De a zöldbab karózása segítségével is, melyet már a vetése előtt érdemes kialakítani. Így ahogy kikel, már arra tudjuk futtatni. A lecsüngő hajtásokat az óramutató irányának megfelelően ajánlott igazítani, ezzel is segítve a növény gyorsabb fejlődését. Ezeknek a fajtáknak lényegesen nagyobb a vízigénye, mint a bokorbabénak, mivel sokkal nagyobb mennyiségű levelet nevel. Ezért érdemes rendszeres öntözéséről gondoskodni.

Karóbab fajtái

Borlotto Lingua Del Fuoco

Ez egy tarkahüvelyű futóbab fajta, mely tenyész ideje 90 nap. Kissé lapított, krém alapon piros cirmos, enyhén hajlított hüvelyeket nevel. Magja középnagy méretű, mely színe fehér, piros csíkozással. Kiskerti és nagyüzemi termesztésre is alkalmas.

Goldmarie

Sárgahüvelyű futóbab, mely korai vagy félkorai fajta. Támasztékot igényel, mivel akár 3-4 méter magasságúra is képes megnőni. Bőtermő, hosszú, sárga, széles ellipszis alakú keresztmetszeti formával. A felülete sima, a végén heges. Magja éretlenül világos zöld, éretten, szárazon fehér.

Juliska

Sárgahüvelyű futóbab, mely középérésű, szintén támasztékot igénylő fajta. Lapos, sárga hüvelyeket növeszt. Szedése megköveteli a folyamatosságot, mivel szálkásodásra hajlamos, érdemes zsengén szedni, ahogy nő. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas.

Limabab

Más néven holdbab. Mivel melegkedvelő növény termesztése meleg éghajlaton vagy üvegházban sikeres. A futó fajtája akár a 2-4 méteres magasságot is eléri. A hüvelye világos sárgás, görbülő kard alakú. 10-12 cm hosszúságú, 2,5 cm vastag. Éretten a mag színe lehet fehér, krém, piros, bíbor, barna, de akár fekete is. 

Zalán

Szintén egy Limabab fajta, mely akár 2–4 m-re is megnő. Kifejlett zsenge magja a zöldbabhoz, száraz magja pedig az étkezési szárazbabhoz hasonlóan készíthető el. A növény folyamatosan virágzik, így folyamatosan szedhető, bőtermő fajta. A hüvely görbülő kard alakú, 10–12 cm hosszú, 2,5 cm széles, benne 3–4 lapos mag található. Jól tűri a szárazságot és a betegségekkel szemben is jól ellenáll.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom