Tartalomjegyzék
A grillezett zöldbab többféle módon is készíthető, akárcsak a spárga. Akár baconba is tekerhetjük, de grillezhetjük önmagában is. Készülhet sütőben, serpenyőben vagy a kerti grillezőn egyaránt. Ízesíthetjük számos módon, hiszen a zöldbabnak számos fűszere van. Ilyen a tárkony, a kapor, a fokhagyma, oregánó, fűszerpaprika attól függően, hogy mivel, minek készítjük éppen. Érdemes ezekkel kísérletezni.
Ha mártogatóst is készítünk a mellé, akkor elég azt fűszerezni. Ilyenkor a zöldséget a sózáson, borsozáson kívül nem szükséges tovább fűszerezni. Ha baconba tekerjük a zöldbabot, akkor viszont óvatosan bánjunk a sóval, mert a szalonna már önmagában is sós. Figyeljünk a vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. A rágós, nedvességét vesztett, szálkás zöldséget nem tudjuk jól elkészíteni.
Egyszerű grillezett zöldbab receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldbab
- 2 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szójaszósz
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A grillezett zöldbabok elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a grillt készítsük elő, hogy mire a zöldség elkészül, már lehessen is sütni.
- Majd a páccal folytassuk, mert annak jót tesz, ha áll.
- Ehhez a fokhagymát tisztítsuk meg, majd nyomjuk bele az olajba. Ehhez keverjük hozzá a szójaszószt is és alaposan kavargassuk össze. Tegyük félre.
- Majd a zöldbabot alaposan mossuk meg, ha végeit csipkedjük le, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
- Próbáljuk egyenletes hosszúságúra vágni őket a könnyebb kezelhetőség miatt.
- Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 2-3 percig főzni.
- Ha kész le kell szűrni róla főzőlevet, szárazra törölni.
- Majd vagy egyenként, vagy 4-5 zöldbabot összetűzve megkenjük a páccal és feltesszük őket a grillsütőre.
- Még tovább fűszerezhető sóval, borssal már a grillen.
- Maximum 2-3 percig érdemes mindkét oldalukat sütni (érdemes figyelni, mert a zsenge friss zöldségnek ennyi időre sincs szüksége).
- Átfordítás után a másik oldalát is sózzuk, borsozzuk.
Készíthetjük egyszerűen baconba tekerve is. Ebben az esetben elég kicsit borsozni a zöldbabot, sózni nem szükséges. Készülhet vegyesen is. Kiváló körete húsételeknek, de egyéb zöldségekkel – paprika, padlizsán, cukkini – grillezve önálló fogásként is megállja a helyét. Készíthetünk hozzá mártogatóst, de friss fokhagymás bagettel is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez