Grillezett zöldbab

A grillezett zöldbab többféle módon is készíthető, akárcsak a spárga. Akár baconba is tekerhetjük, de grillezhetjük önmagában is. Készülhet sütőben, serpenyőben vagy a kerti grillezőn egyaránt. Ízesíthetjük számos módon, hiszen a zöldbabnak számos fűszere van. Ilyen a tárkony, a kapor, a fokhagyma, oregánó, fűszerpaprika attól függően, hogy mivel, minek készítjük éppen. Érdemes ezekkel kísérletezni.

Ha mártogatóst is készítünk a mellé, akkor elég azt fűszerezni. Ilyenkor a zöldséget a sózáson, borsozáson kívül nem szükséges tovább fűszerezni. Ha baconba tekerjük a zöldbabot, akkor viszont óvatosan bánjunk a sóval, mert a szalonna már önmagában is sós. Figyeljünk a vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. A rágós, nedvességét vesztett, szálkás zöldséget nem tudjuk jól elkészíteni.

Egyszerű grillezett zöldbab receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldbab
  • 2 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A grillezett zöldbabok elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a grillt készítsük elő, hogy mire a zöldség elkészül, már lehessen is sütni.
  2. Majd a páccal folytassuk, mert annak jót tesz, ha áll.
  3. Ehhez a fokhagymát tisztítsuk meg, majd nyomjuk bele az olajba. Ehhez keverjük hozzá a szójaszószt is és alaposan kavargassuk össze. Tegyük félre.
  4. Majd a zöldbabot alaposan mossuk meg, ha végeit csipkedjük le, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
  5. Próbáljuk egyenletes hosszúságúra vágni őket a könnyebb kezelhetőség miatt.
  6. Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 2-3 percig főzni.
  7. Ha kész le kell szűrni róla főzőlevet, szárazra törölni.
  8. Majd vagy egyenként, vagy 4-5 zöldbabot összetűzve megkenjük a páccal és feltesszük őket a grillsütőre.
  9. Még tovább fűszerezhető sóval, borssal már a grillen.
  10. Maximum 2-3 percig érdemes mindkét oldalukat sütni (érdemes figyelni, mert a zsenge friss zöldségnek ennyi időre sincs szüksége).
  11. Átfordítás után a másik oldalát is sózzuk, borsozzuk.

Készíthetjük egyszerűen baconba tekerve is. Ebben az esetben elég kicsit borsozni a zöldbabot, sózni nem szükséges. Készülhet vegyesen is. Kiváló körete húsételeknek, de egyéb zöldségekkel – paprika, padlizsán, cukkini – grillezve önálló fogásként is megállja a helyét. Készíthetünk hozzá mártogatóst, de friss fokhagymás bagettel is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom