Tartalomjegyzék
A fokhagymás zöldbab egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető egészéges étel. Akár önállóan is megállja a helyét különböző ízletes mártásokkal kiegészítve. Azonban remek körete húsételeknek, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt. A zöldbab nem tartozik a kedvenc zöldségeink közé, pedig nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, mivel számos betegség megelőzhető általa. Ráadásul a kalória tartalma rendkívül alacsony, így diétás ételek remek kiegészítője is lehet. De zöldbab diéta is létezik.
Egyszerű fokhagymás zöldbab recept
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldbabfriss, fagyasztott vagy befőtt
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál olaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- kakukkfű – ízlés szerint (elhagyható)
- rozmaring – ízlés szerint (elhagyható)
A fokhagymás zöldbab köret elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a sütőt melegítsük elő 200 fokosra.
- Majd a zöldbabot alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
- Ha friss vagy fagyasztott a zöldbab akkor azt forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 6-8 percig főzni.
- Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet és hagyni szűrőn lecsepegni róla a vizet.
- A fokhagymát meg kell pucolni és össze kell vagdosni apró darabokra vagy fokhagyma nyomón összezúzni.
- Az olajat össze kell keverni az ízlés szerinti fűszerekkel és az összezúzott fokhagymával.
- Egy tűzálló tál aljára kell rendezni a lecsepegetett zöldbabot és meg kell locsolni a fűszeres olajjal.
- Érdemes összeforgatni, hogy mindenhová jusson belőle.
- Betesszük az előmelegített sütőbe és 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
- Félidőben egyszer át kell forgatni, hogy mindenhol meg tudjon sülni.
Készíthető zöld – és sárgahüvelyű babból egyaránt. Párolhatjuk is a zöldbabot a fokhagymával, annak más íze lesz kicsit, mint a sült zöldbabnak. De spárgával is helyettesíthetjük a zöldbabot. Érdemes mindegyiket kipróbálni, nem fogunk csalódni. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez