Bokorbab

A bokorbab a zöldbab egy fajtája. A zöldbab már évezredek óta ismert és termesztett növény. A bab eredetileg magasra megnövő indás, kúszó növény, mely Mexikó és Peru területéről származik. Bár az Afrikai eredetű lóbabot már a görögök és a rómaiak is termesztették. Ugyan a bab hazánkba csak a XVI. század körül került.

Eleinte a karóbabot termesztették, mely mivel támaszték igényes növény, elsősorban a szőlősorok és a kukorica sorok közé vetették. Ugyanis így nem kellett a zöldbab karózásával foglalkozni, hiszen a növény felfutott a szőlőre, kukoricára egyaránt.

A zöldbab nagyüzemi termesztésével megjelentek a bokorbab fajták is. Ezeket a gépesítésnek köszönhetően azóta is a konzervipar fontos alapanyagaként tartjuk számon. Napjainkban is jelentős a feldolgozásuk, ezáltal lehetővé téve, hogy nemcsak a zöldbab szezonban – hanem egész évben – juthatunk hozzá a tápanyagdús, egészséges zöldséghez.

Bokorbab jellemzői

A bokorbab – vagy ceruzabab – alacsony növekedésének köszönhetően, elsősorban nagyüzemi termesztésre alkalmas fajta. Ami azonban nem zárja ki kiskertekben való termesztését sem. Mivel alacsony szárú, így 30-40 cm-nél nem nő magasabbra, ezáltal támasztékot sem igényel. Érdemes folyamatosan vetni kiskertekben, hiszen akkor folyamatosan tudjuk szedni a zsenge, friss zöldséget, mely fagyasztásra és befőzésre egyaránt alkalmas.

Hazánkban elsősorban a sárgahüvelyű zöldbab népszerű, míg Nyugat-Európában inkább a zöld hüvelyűt keresik a fogyasztók. Bármelyiket esszük is, igazán jót teszünk vele a szervezetünknek. Hiszen a zöldbab jótékony hatása a szervezetre rendszeres fogyasztás mellett érezhető igazán.  

Bokorbab fajtái

A bokorbab nagyon népszerű, így számos fajtája elérhető a kertészeti áruházak, mezőgazdasági boltok kínálatában. Mind a sárga-, mind a zöldhüvelyűek megtalálhatók, melyek akár interneten is megrendelhetők. Érdemes azonban figyelni arra, hogy megbízható helyről származó magokat vessük, mert betegségeket is okozhatnak a nem megfelelő magok.

Zöldbab tárolása

Ha nincs lehetőségünk magunk termeszteni – bár erkélyen, balkonon is kitűnően nevelhető – érdemes a piacokról beszerezni a zöldséget. Itt ugyanis biztosabbak lehetünk abban, hogy friss, zsenge zöldséghez jutunk, mint a bevásárlóközpontok polcain. Ügyeljünk arra, hogy csak friss, zsenge zöldséget vásároljunk, melynek töréskor roppan a hüvelye. Amelyik nem ilyen azt már hosszabb ideje leszedték és elvesztette a nedvességtartalmát. Az már gumis, esetleg szálkás is, azt hagyjuk ott.

Ne mossuk meg, csak közvetlenül a felhasználás előtt, mert azzal az eltarthatósági idejét csökkentjük. Nejlonzacskóba téve a hűtő zöldséges rekeszében maximum egy hétig romlás nélkül eláll. De érdemes 1-2 nap alatt feldolgozni. Ha mégsem tudjuk felhasználni ezalatt az idő alatt, ajánlott inkább lefagyasztani.

https://www.kertimag.com/main.php?focsop=Babok,%20bors%F3k&csop=Bokorbab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom