Baconos zöldbab

A baconos zöldbab a zöldbab készítésének egyik legegyszerűbb módja. Ez a zöldség nem olyan népszerű, mint például a burgonya és főleg a gyerekek között megosztó az íze. Pedig azöldbab rendkívül egészséges zöldség, melynek magas a vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma egyaránt.Ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, hiszen– fagyasztva és befőzve – egész évben elérhető.

Érdemes roppanós, friss zöldséget vásárolni, ami nem fonnyadt, hanem lédús. Ennél az ételnél, ha roppanósabban szeretnénk a zöldbabot, nyersen dolgozzunk vele, ha puhábban szeretjük, akkor érdemes kicsit előfőzni. Ehhez forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 3-5 percig főzni. Hollandi mártással az igazi!

Egyszerű baconos zöldbab receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldbab
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg bacon
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • olaj

Hozzávalók a hollandi mártáshoz:

  • 20 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 1 teáskanál frissen facsart citrom leve
  • 3 evőkanál víz
  • só – ízlés szerint
  • fehérbors – ízlés szerint

A szalonnás zöldbab elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a zöldbabot alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
  2. Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 3-5 percig főzni.
  3. Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet, szárazra törölni.
  4. Majd 5-6 zöldbabot összefogva, körbe kell tekerni őket a baconnel.
  5. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  6. Majd tűzálló tálba vagy tepsibe sorakoztatva őket meg kell locsolni kevés olajjal vagy olvasztott vajjal és már mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe.
  7. Néhányszor érdemes átforgatni, hogy minden oldala átsüljön.
  8. 15-20 perc alatt ropogósra, készre sül.
  9. Amíg sül elkészíthetjük a mártást hozzá. Ehhez először a tojások sárgáját egy hőálló edényben habosra kell kavarni.
  10. Majd vízgőz felett kis lángon addig kell kavargatni, amíg be nem sűrűsödik.
  11. Folyamatos keverés mellett több részletben kell hozzá adagolni a vajat, majd ízesíteni sóval, borssal és a frissen facsart citrom levével.
  12. Mire elkészül, a baconos zöldbabok is megsülnek.

Készíthető zöld – és sárgahüvelyű babból egyaránt. Akár grillen is süthetjük. A zöldbabot spárgával is helyettesíthetjük.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom