Tartalomjegyzék
A baconos zöldbab a zöldbab készítésének egyik legegyszerűbb módja. Ez a zöldség nem olyan népszerű, mint például a burgonya és főleg a gyerekek között megosztó az íze. Pedig azöldbab rendkívül egészséges zöldség, melynek magas a vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma egyaránt.Ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, hiszen– fagyasztva és befőzve – egész évben elérhető.
Érdemes roppanós, friss zöldséget vásárolni, ami nem fonnyadt, hanem lédús. Ennél az ételnél, ha roppanósabban szeretnénk a zöldbabot, nyersen dolgozzunk vele, ha puhábban szeretjük, akkor érdemes kicsit előfőzni. Ehhez forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 3-5 percig főzni. Hollandi mártással az igazi!
Egyszerű baconos zöldbab receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldbab
- 5 dkg vaj
- 25 dkg bacon
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- olaj
Hozzávalók a hollandi mártáshoz:
- 20 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 teáskanál frissen facsart citrom leve
- 3 evőkanál víz
- só – ízlés szerint
- fehérbors – ízlés szerint
A szalonnás zöldbab elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a zöldbabot alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
- Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 3-5 percig főzni.
- Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet, szárazra törölni.
- Majd 5-6 zöldbabot összefogva, körbe kell tekerni őket a baconnel.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Majd tűzálló tálba vagy tepsibe sorakoztatva őket meg kell locsolni kevés olajjal vagy olvasztott vajjal és már mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe.
- Néhányszor érdemes átforgatni, hogy minden oldala átsüljön.
- 15-20 perc alatt ropogósra, készre sül.
- Amíg sül elkészíthetjük a mártást hozzá. Ehhez először a tojások sárgáját egy hőálló edényben habosra kell kavarni.
- Majd vízgőz felett kis lángon addig kell kavargatni, amíg be nem sűrűsödik.
- Folyamatos keverés mellett több részletben kell hozzá adagolni a vajat, majd ízesíteni sóval, borssal és a frissen facsart citrom levével.
- Mire elkészül, a baconos zöldbabok is megsülnek.
Készíthető zöld – és sárgahüvelyű babból egyaránt. Akár grillen is süthetjük. A zöldbabot spárgával is helyettesíthetjük.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez