Bab hatása

A tarka vagy száraz bab hatása nem teljesen egyezik meg a zöldbab hatásaival. A zöldbab előnye a többi babéhoz képest, hogy termésének minden része ehető. Ezáltal a hüvely adta értékes tápanyagokhoz és ásványokhoz is hozzájuthatunk. Ezzel szemben a száraz bab különleges tulajdonsága, hogy rendkívül magas a fehérje tartalma. Mégpedig olyannyira, hogy táplálkozási szempontból majdnem teljes értékű. Ezért ajánlott az egészséges és kiegyensúlyozott vegetáriánius diétához is.

Bab hasznos összetevői, vitaminok

Hasznos összetevői közé tartoznak a keményítők, a többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek az F-vitamin csoportjának tagjaiként is ismertek. Az A-vitamin elővitaminja, B-, E-vitamin, vas, foszfor, kálium, kalcium, szelén és rostok is.

Bab hatása

Gyógyászati javallatai az alábbiak:

  • vérszegénység
  • gyengeség
  • alultápláltság
  • székrekedés

Ideális fogyasztási módjai

Frissen vagy szárítva. Utóbbi esetében felhasználás előtt hideg vízben szükséges beáztatni. A főzését is hideg vízben kell kezdeni, kis lángon, hogy a héjában található káros fazin eltűnjön belőle. Ezáltal és attól, hogy ha a főzőlébe fűszereket – édesköményt, rozmaringot, babérlevelet – teszünk elkerülhető a kellemetlen puffadás és gázképződés. Levesek, főzelékek, rizottók kedvelt alapanyaga.

Lóbab hatása

A lóbab azon kevés hüvelyes közé tartozik, amelyet nem szükséges megfőzni. Ezért is értékes alapanyaga a nyers ételekből összeállított diétáknak.

Hasznos összetevői között fehérjék, A-, B2-, K- és PP-vitamin, kálium, vas, kalcium, foszfor, nátrium és rostok is szerepelnek.

Gyógyászati javallatai:

  • a húgyrendszer zavarai – segíti a váladékok kiválasztását
  • a szervezet legyengülése
  • hasmenés (ebben az esetben csak főtt lóbabot fogyasszunk egész nap)

Lóbab jótékony hatásai:

  • összehúzó
  • vizelethajtó
  • tápláló
  • erősítő, roboráló

Lóbab ideális fogyasztási módjai

A tavaszi friss, zsenge babszemek, szárított babszemek levesekhez hozzáadva, vagy levesek alapanyagául (mindig áztassuk be), a száraz babszemekből őrölt liszt, őrölt és pörkölt babszemek.

Figyelmeztetések!

A nyers babszemekről fogyasztás előtt távolítsuk el a „nyúlványokat”, ezek ugyanis keserű ízt kölcsönöznek a babnak. Csak mértékkel fogyasszunk nyers lóbabot, mert bár ebben a formában őrzi meg az összes tulajdonságát, viszont ne kockáztassuk, hogy mérgező fehérje tartalma miatt mérgezés alakuljon ki a vérben.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez