Tartalomjegyzék
A tarka vagy száraz bab hatása nem teljesen egyezik meg a zöldbab hatásaival. A zöldbab előnye a többi babéhoz képest, hogy termésének minden része ehető. Ezáltal a hüvely adta értékes tápanyagokhoz és ásványokhoz is hozzájuthatunk. Ezzel szemben a száraz bab különleges tulajdonsága, hogy rendkívül magas a fehérje tartalma. Mégpedig olyannyira, hogy táplálkozási szempontból majdnem teljes értékű. Ezért ajánlott az egészséges és kiegyensúlyozott vegetáriánius diétához is.
Bab hasznos összetevői, vitaminok
Hasznos összetevői közé tartoznak a keményítők, a többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek az F-vitamin csoportjának tagjaiként is ismertek. Az A-vitamin elővitaminja, B-, E-vitamin, vas, foszfor, kálium, kalcium, szelén és rostok is.
Bab hatása
Gyógyászati javallatai az alábbiak:
- vérszegénység
- gyengeség
- alultápláltság
- székrekedés
Ideális fogyasztási módjai
Frissen vagy szárítva. Utóbbi esetében felhasználás előtt hideg vízben szükséges beáztatni. A főzését is hideg vízben kell kezdeni, kis lángon, hogy a héjában található káros fazin eltűnjön belőle. Ezáltal és attól, hogy ha a főzőlébe fűszereket – édesköményt, rozmaringot, babérlevelet – teszünk elkerülhető a kellemetlen puffadás és gázképződés. Levesek, főzelékek, rizottók kedvelt alapanyaga.
Lóbab hatása
A lóbab azon kevés hüvelyes közé tartozik, amelyet nem szükséges megfőzni. Ezért is értékes alapanyaga a nyers ételekből összeállított diétáknak.
Hasznos összetevői között fehérjék, A-, B2-, K- és PP-vitamin, kálium, vas, kalcium, foszfor, nátrium és rostok is szerepelnek.
Gyógyászati javallatai:
- a húgyrendszer zavarai – segíti a váladékok kiválasztását
- a szervezet legyengülése
- hasmenés (ebben az esetben csak főtt lóbabot fogyasszunk egész nap)
Lóbab jótékony hatásai:
- összehúzó
- vizelethajtó
- tápláló
- erősítő, roboráló
Lóbab ideális fogyasztási módjai
A tavaszi friss, zsenge babszemek, szárított babszemek levesekhez hozzáadva, vagy levesek alapanyagául (mindig áztassuk be), a száraz babszemekből őrölt liszt, őrölt és pörkölt babszemek.
Figyelmeztetések!
A nyers babszemekről fogyasztás előtt távolítsuk el a „nyúlványokat”, ezek ugyanis keserű ízt kölcsönöznek a babnak. Csak mértékkel fogyasszunk nyers lóbabot, mert bár ebben a formában őrzi meg az összes tulajdonságát, viszont ne kockáztassuk, hogy mérgező fehérje tartalma miatt mérgezés alakuljon ki a vérben.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez